Felelős szülők

2019.07.14. 11:30

Babavárás okosan, felkészülten – Milisitsné Tátrai Beatrix védőnőt kérdeztük

A szülők – érthető módon – mindenre felkészülten szeretnék várni a gyermeküket. A kötelező és a hasznos holmik mellett jócskán vannak olyanok, amelyekről kiderülhet, valójában semmi szükség nincs rájuk. A védőnő szerint vásároljunk okosan és ne költsünk feleslegesen.

Tóth Kata

A babakocsi legyen könnyen kezelhető, férjen el kis helyen összecsukott állapotban

Fotó: Shutterstock

A várakozás utolsó heteit a baba fogadására való felkészülés tölti ki izgalommal. A babaszoba már kész, éppen csak fel kell tölteni. De milyen legyen a babaágy, a babakocsi, hányas ruhácskát vegyünk, mit kell feltétlenül megvásárolni? Mindenki többször végigfuttatja magában ezeket a kérdéseket – Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő tapasztalatból beszél, nemegyszer hallja ezeket a kérdéseket. Íme, a tanácsai az alapdolgok megvásárlásához.

– A babakocsi legyen könnyen kezelhető, egy törékeny nő is képes legyen egy mozdulattal megfelelő állapotba hozni. Férjen el kis helyen összecsukott állapotban, nehogy a gyerekkocsi miatt kelljen új autót beszerezni. Jó, ha többfunkciós, van hozzá babahordozó, zárt mózeskosár- és sportrész is, 3 az 1-ben változatban. Lehet, hogy ez a drágább, de a hatékony és helytakarékos megoldás is.

A babaágy egyik legfontosabb eleme a matrac. Legyen jól szellőző, viszonylag kemény, jól tisztítható, hiszen számos baleset érheti az évek folyamán. Nem maradhat ki a kellékek közül a légzésfigyelő sem, ami biztonságot ad a szülőknek, de nem feltétlenül kell megvenni, bérelhető is bababoltokban.

Otthonossá teszi a baba fekhelyét a mostanában elterjedt babafészek. Ami nem kell: baldachin az ágy fölé, mert csak elfogja a fényt és rontja a babaágyban a levegő cseréjét. Meggondolandó a rácsvédő is: az ágyban körberakott rácsvédő is a fekhely levegőcseréjét nehezíti és a baba kilátását is zavarja.

A babakocsi legyen könnyen kezelhető, férjen el kis helyen összecsukott állapotban
Fotó: Shutterstock

– A babaruhák számozása 50-es mérettől kezdődik: ezt csak kis súlyú, koraszülött gyerekeknek ajánljuk, 56-os a normál súlyú gyermekek első ruhadarabja. Nem érdemes az azonos méretű ruhákból sokat betárazni, mert előfordul, hogy egyszer sem volt rajta, de már kinőtte. Fogadjuk el barátaink használt ajándékait is, mert a kicsiket az elején egy nap többször is át kell öltöztetni. A babaruha alapkövetelménye, hogy jó minőségű anyagból készüljön, jól lehessen tisztítani, szellőzzön, és ne tartalmazzon műszálat. A praktikum is lényeges: ne akadályozza a gyereket a mozgásban, ne legyenek rajta veszélyes díszek, gombok, csatok, kötők. A legjobb a body, hozzá lábfej nélküli nadrág, zokni.

A babakádból jobb a nagyobb méretű, de érdemes gondolni arra is, hogy a gyermek nőni fog, és hamarosan a felnőtt kád lesz a pancsolás színtere. Kell még lázmérő, légzésfigyelő, babamérleg is – az utóbbiak bérelhetők is. Mellőzhető a vízhőmérő, a ­babakörömvágó olló.

A beszerzéseknél tájékozódjunk több bababoltban, webáruházban, bababiziben, és kérdezzük a védőnőt, aki majd a gyermekgondozás ­rejtelmeibe is bevezeti az anyukát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!