Mobilis bútorok, világos színek és praktikus tárolás

2020.08.22. 07:00

Egy aprócska otthon is tűnhet tágasnak

Több tervezés, nagyobb kreativitás és egy jó adag önfegyelem szükséges a kis alapterületű lakások berendezéséhez. Az előző századból örökölt bútorokról és a felesleges limlomokról nagy valószínűséggel le kell mondanunk, de átgondolt térszervezéssel és tárolással mindennek és mindenkinek lehet helye.

Vas Népe

A kis lakásban elengedhetetlen bútordarab a bővíthető étkezőasztal

Fotó: shutterstock

A kis lakás berendezését kezdjük alapos tervezéssel. Itt nincsenek felesleges méterek, nincs lehetőségünk ide-oda tologatni a bútorokat. Érdemes végiggondolni, milyen funkcióknak kell helyet találnunk, igyekezzünk az otthonunkat az igényeinkhez és az életvitelünkhöz igazítani: nem mindegy, hogy szinte csak aludni járunk haza, minden hétvégén vendégeket fogadunk, a konyhában naponta háromfogásos menüt készítünk, vagy csak melegítésre használjuk. A hely szűkössége miatt valószínűleg engednünk kell az álmainkból, de arról mondjuk le, ami nem feltétlenül szükséges.

A kis lakásban elengedhetetlen bútordarab a bővíthető étkezőasztal
Fotó: shutterstock

Az egy- vagy maximum kétszobás otthon esetében egy lakásrészlet több funkciót is elláthat egyszerre. Ehhez célszerű zónákra osztani a teret, és mobilis bútorokat beszerezni. A kihúzható kanapéágy, a bővíthető étkezőasztal, az összecsukható vagy rakásolható székek, a görgős dohányzóasztal segít, hogy a helyiséget könnyen és gyorsan átalakítsuk. Praktikusak a kis bútorok, amelyekkel úgy spórolhatunk helyet, hogy egyúttal sok pakolórészt nyerünk. Ajánlatos egy nagy szekrénysor helyett több kisebb elemből álló, bővíthető tárolórendszert vásárolni. A nagy méretű fotelt helyettesíthetjük puffal, a vendégszobát felfújható matraccal, a kád helyére kerülhet zuhanytálca, a cipősszekrény helyett választhatunk tárolópadot, a gyerekszobába egymásra rakható dobozokat, kosarakat. A galériaágy alja berendezhető otthoni irodának vagy minitársalgónak, a konyhaszekrény egy eleme bárszekrénynek.

Érdemes a falakat jól kihasználni.

Ha a belmagasság engedi, galéria kialakításával új helyiséget nyerünk, de például a könyveket is szétoszthatjuk fali polcokra, és íróasztalból sem kell túl hosszú, ha teszünk hozzá fali kiegészítő elemeket. Praktikus, ha a konyhaszekrény felső elemei plafonig érnek, jól beépíthetők az ajtó fölötti területek, növelik a térérzetet, és légiest hatást keltenek a falra szerelt bútorok.

Minél kevesebb a helyünk, annál inkább igaz: a rendetlenség és a felesleges holmik halmaza ront az összképen. Érdemes beszerezni ágy alatti tárolókat, fiók- és polcrendszerezőket, különböző akasztókat, kampókat. Használjuk ki a mosdó és a mosogató alatti helyet, a ritkán használt dolgokat elrejthetjük a szekrények tetejére helyezett díszdobozokba.

Világos, egymással harmonizáló színekkel még nagyobbnak láttathatjuk a kis lakást.

Ez esetben is érdemes szigorúnak lenni önmagunkhoz: legfeljebb két-három színnel, illetve azok árnyalataival dolgozzunk. Egy apró lakás berendezése egyben önismereti utazás is: ha megválunk mindattól, ami felesleges, és egységes képet adunk mindannak, ami fontos, harmóniát árasztó ékszerdobozba érkezhetünk haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!