haltelepítés

2020.09.06. 07:00

Gyönyörű, előnevelt keszegnövendékek

42 ezer háromcentis vörösszárnyú keszeget telepítettek több szövetségi vízbe. Arra kérik a horgászokat, kifogásukkal várjanak még legalább három évet.

Vas Népe

Hároméves koráig békén kell hagyni

Fotó: VN/Vasi Vizeken

A hazai pontydominancia mellett a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége folyamatosan keresi a lehetőséget más, hazai vizeinkben fellelhető őshonos halfajok telepítésére. Így nagyon örültek, mikor Balassa Péter, a Halászmester Kft. ügyvezetője korábban jelezte: a kihelyezett vörösszárnyú keszegek csodás ívást produkáltak, így eredményes lárvanevelést követően lehetőség nyílik előnevelt példányok telepítésére.

Hároméves koráig békén kell hagyni
Fotó: VN/Vasi Vizeken

Hétfőn délelőtt az óvatos lehalászást követően az átlagolt mérőedényben kimért, remek kondícióban lévő és kimondottan virgonc, kisméretű (átlagban 3 cm-es) keszegek oxigénnel felfújt dupla fóliazsákba kerültek, majd a halőrök segítségével a Csörnöc-Herpenyő patakon, a Pinkamindszenti, Perenyei, Szombathelyi Horgásztavon, a Vaskeresztesi Pinka-holtágon elengedték őket. Végül mind a 42 ezer apró keszeg új otthonra lelt.

A 2019-es év hala az álló- és lassan folyó vizeink elterjedt lakója. Tavasz végén, május–júniusban ívik, 16–18 fokos vízhőmérsékletnél, ikráit a vízinövények felszín közeli hajtásaira rakja.

Leginkább a bodorkával téveszthető össze, de annak szája csúcsba nyíló, és hátúszója a hasúszó alapja fölött kezdődik, a vörösszárnyú keszegé hátrébb. A szövetség arra kéri a horgászokat, hagyják a jövevényeket megnőni ivarérett, hároméves korukig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!