Mesélő házak

2019.03.09. 07:00

Hősök: a pilóta és a színművész

A vasi közvéleményben leginkább Árpád-kori templomáról és horgásztaváról híres Döröskén talán nem mindenki tudja, hogy Benkő Gyula színművész erős családi szállal kötődött a faluhoz.

Feiszt György

A döröskei Fő utcában áll a ház, ahol Benkő Gyula színművész sok időt töltött

Fotó: Szendi Péter

Itt, a Vasi-Hegyhát szélén megbújó Döröskén született a kétszeres Kossuth-díjas színművész édesapja, Benkő Gyula géplakatosmester, aki szakmájának köszönhetően a magyar tengerészethez történt bevonulása után hajógépész lett.

Az első világháború kitörése a dalmáciai Póla támaszponton érte. A haditengerészeti repülős egységénél kapott pilótakiképzést követően hidroplános légi akciókban támadták az ellenséges olasz haderő kikötőit és hadihajóit.

Utolsó, 1918. június 26-i bevetésének történetét az alakulat hadi naplója örökítette meg. Az öt gépből álló légi egység feladata a Velence kikötőjében állomásozó erők felderítése lett volna. Rovigno előtt, a San Giovanni sziget fölött azonban egy szerencsétlen manőver következtében két magyar repülőgép összeütközött. Az egyik kigyulladt, az idősebb Benkő Gyuláé pedig törött légcsavarral a tengerbe zuhant. A legénység kimentésére vízre leszálló kötelékparancsnoknak sajnos egyik pilótát sem sikerült megtalálnia. A hősi halott pilóta így nem érhette meg gyermekének világrajövetelét.

A döröskei Fő utcában áll a ház, ahol Benkő Gyula színművész sok időt töltött
Fotó: Szendi Péter

Az 1918. augusztus 22-én született ifjabb Benkő Gyulától egyszer megkérdezték, hogy miért nem foglalkozik a múltjával. – Apám, akit nem ismertem, számomra mítosz volt – válaszolta a színművész. – A gyerekek, akikkel játszottam, folyton kérdezgettek, hol van ő. Anyám hosszú ideig semmit sem beszélt róla, azután egy karácsony este – ami életem legszomorúbb karácsonya volt –, elmondta, hogy pilótaként a tengerbe zuhant, ezért nincs apám. Akkor még nem értettem, mi az, hogy pilóta, meg hogy lezuhant, csak azt, hogy nincs.

Benkő Gyula számára Döröskén a Benkő nagyszülők Fő utcában álló házában töltött napok szép emlékként maradtak meg. – Míg a nagymama élt, anyám ügyelt arra – folytatta az emlékezést –, hogy karácsonykor és húsvétkor elmenjek hozzájuk. Apám húgát Verának hívták, nagyon akaratos, ügyes asszony volt. Ő járta ki, hogy apámat vitézzé nyilvánítsák. Az akkori rendelkezések szerint ez járt a kitüntetéssel szolgáló hősi halottnak és én mint elsőszülött fiú a döröskei intenciónak köszönhetően lettem vitéz Benkő Gyula.

Benkőék háza a döröskei Fő utcán áll, ha arrafelé járunk, ne mulasszuk el az emlékezést: a hősi halált halt pilóta és fia, a kétszeres Kossuth-díjas színész – sok játékfilm hőse – kötődik oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!