Felmérés

2020.02.02. 07:00

Mire vágynak a gyerekek?

Több időt tölthessenek a családdal, legyen kevesebb az iskolai zaklatás és hasznosabb a tananyag – összehasonlító kutatás készült az európai gyerekek vágyairól, terveiről.

Vas Népe

A gyerekek elsősorban több odafigyelésre és elfogadásra vágynak

Forrás: shutterstock

A The Europe Kids Want kutatásában Európa 49 országából 20 ezer gyerek vett részt. A kutatást 2018-ban az UNICEF indította a legnagyobb európai gyermekvédelmi szervezettel, a Eurochilddal közösen. A Hintalovon Alapítvány Te hogy látod? felmérésében 5300 gyerek töltötte ki a kérdőívet.

A kutatás azért készült, hogy bemutassa a magyar gyerekek véleményét az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága számára. Hasznosabb tananyag, több időt a családdal és kevesebb iskolai zaklatás – ezekben a magyar gyerekek hiányérzete erősebb európai kortársaiknál.

A gyerekek elsősorban több odafigyelésre és elfogadásra vágynak
Fotó: shutterstock

A többi kérdésben nincs nagyságrendi különbség a magyar és a többi európai gyereknél: ők is komolyan tartanak a munkanélküliségtől, nagyon félnek a klímaváltozás következményeitől, elutasítanak mindenfajta megkülönböztetést, komolyan tartanak a háborútól.

A Te hogy látod? magyar felmérésből többek között kiderül: 10-ből 9 gyerek aggódik a jövője miatt elsősorban az álláslehetőségek, az éghajlatváltozás, a háború vagy terrortámadás miatt. Csak minden tizedik gyerek számára öröm a tanulás. Minden 6. gyerek érezte már úgy, hogy nem fogadja el a családja, vagy rosszabbul bánik vele valamilyen tulajdonsága miatt. Feleannyi gyerek hallott a jogairól, mint a kötelességeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!