Hétvége

2014.03.21. 14:30

Sárga rózsák nőkért, nőkkel

A nők jogainak védelméért és bővítéséért dolgozik a Zonta Világszervezet, és folyamatosan támogatja az olyan projektek megvalósulását, amelyek javítják a nők helyzetét. A Szombathelyi Zonta Club elnökével, Pócz Gáborné Marikával beszélgettünk a helyi tevékenységeikről is.

Merklin Tímea

Higgyen benne, és megtörténhet. Pozitív változásokat hozhat létre a lakóhelyén élő nők és lányok életében - ez Lynn McKenzie, a Zonta Világszervezet elnökének egyik idei üzenete a hölgyekhez. Levelét a Savaria Múzeumban rendezett nőtörténeti konferenciához kapcsolódóan olvasták fel a díszteremben a Zonta helyi szervezete is megjelent egy kis kiállítással és a klubot szimbolizáló sárga rózsákkal. Az elnökasszony arról írt, hogy lehet elkötelezettséggel javítani a nők és a lányok életén, hogy szükséges támogatni a nőket vezető beosztásban és a kormányhivatalokban, elősegíteni, hogy a nők hangját lehessen hallani, és vegyék számításba a törvényalkotásban is.

A Zonta egyik fontos tevékenységi köre, hogy tiltakozik a nőket érő erőszak ellen, azzal is, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét. Támogatják a lányok és a nők tanulási lehetőségeit helyi és nemzetközi szinten, mert tudják, hogy ez nélkülözhetetlen életkörülményeik megváltoztatásához. A Zonta alapítványokkal elismerik és anyagilag is támogatják az üzleti és mérnöki tanulmányokat folytató nőket, mert ezeken a területeken kisebb számban képviseltetik magukat.

Pócz Gáborné Marika, a Szombathelyi Zonta Club jelenlegi elnöke. Két hónap múlva vezetőváltás lesz, akkortól Mák Károlyné Márta látja majd el a feladatot

 

A nőnapi nemzetközi Zonta felhívásban benne volt egy romantikusnak és szinte kivitelezhetetlennek tűnő útmutatás: Tegye lehetővé a változást egy olyan barátja életében, akivel még nem találkozott. De mindjárt történetet is fűztek hozzá: egy Viktória nevű hölgyről, aki Libériában élt, és egy nőgyógyászati problémája miatt kiközösítették. A Libériában működő Zonta program segítségével Viktórián olyan korrekciós műtétet hajtottak végre, amelynek következtében lehetővé vált, hogy ismét integrálódjon a közösségébe. A 2007 februárjában induló projekt - a libériai Egészségügyi Minisztériummal együttműködve - lehetővé tette, hogy több mint ezer nő részesülhessen hasonló műtétben, és 34 százalékuk visszatérhessen a normál életmódjához és szociálisan ismét integrálódjon.

De akár nem is kell nagy dolgokra gondolni, a Zonta szemlélet érvényesülhet a mindennapok ban is, apró sikerek, eredmények révén. Annak jegyében, hogy legyünk mi magunk az a változás, amit a földünkön látni kívánunk.

- Annak ellenére, hogy a szombathelyi az első magyarországi Zonta Club volt, mindössze 15-20 fős. Pedig szívesen fogadnánk magunk közé új tagokat, ha többen lennénk, jobban meg tudnánk osztani a munkát. Sokakat az tart vissza, hogy drága - havi 2000 forint a tagdíj -, és ha utazni kell, saját költségen utazunk. Szokták mondani, hogy tulajdonképpen azért fizetünk, hogy dolgozhassunk. De aki egyszer kipróbálja a segítés, a jótékonyság örömét, tudja, hogy mennyire megéri - tudjuk meg Pócz Gáborné Marikától, a Zonta Club jelenlegi vezetőjétől. (Két évente van vezetőváltás, hogy mindenki megtapasztalhassa a felelősségvállalást.)

A Zonta mindenkinek lehetőség ad a felelősségvállalásra. Balról Fábián Mária, aki örömmel talált rá a Zonta szerveződésre a sárga rózsák tövében 

- Már nyugdíjas vagyok, de gyógypedagógiai szaktanácsadóként éltem az életemet, a másokra való odafigyelés hozzátartozik a személyiségemhez. Mindig örültem, ha hasznosat tehetek, szeretek szervező munkát végezni, jól megtaláltam a helyem a Zonta hölgyek között. Irodánk nincs, nem is tudnánk fenntartani, minden találkozás lakáson vagy cukrászdában történik, az irataink az aktuális vezetőnél vannak. Állandóan pályázatokat írunk, önkénteseket keresünk angol fordításra, mert a nemzetközi klubélet angolul zajlik, és egyikünk sem beszéli ezt a nyelvet. A klubnak a jótékonysági rendezvényekből és az egy százalékokból van bevétele, de ezeket a támogatottakra fordítjuk.

A Zonta helyi klubja 2013-ban részt vett a mellrák elleni figyelemfelkeltő sétán, novemberi hangversenyük napját a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Nemzetközi Napjára tették 25-ére. Ott hirdettek feladatokat 16 akció napra, jelképesen egy-egy emlékeztető ajándékkal, Mikulás virággal megerősítve.

Nagyon szép visszacsatolás annak a két nőnek az esete, akik ugyanazzal a Mikulásvirággal álltak a buszmegállóban a rendezvény után, és a virágról ismerték fel egymást, a közös érdeklődést. Az a hangverseny emlékezetes számukra az önkormányzattól átvett oklevél miatt is, amely 23 éves tevékenységüknek szólt. Még novemberben meghirdették a YWPA-díjat, amelyre aztán három középiskolás pályázott, akiket idén márciusban díjaznak, az első helyezettet pedig továbbküldik nemzetközi megmérettetésre.

- Áprilisban divatbemutatót rendezünk Kicsit másképpen címmel Mák Dórival. A vendég a kerekesszékes Mosolyka Fanni lesz. Szintén jövő hónapban adománygyűjtést rendezünk Bükön. Aki pénzt dob a gömbünkbe, elvehet az asztalunkról egy általunk készített és csomagolt ajándéktárgyat. Május 31-ig tart a Zonta év, a zárórendezvényt a Ság-hegyen tartjuk egy egészségnap keretében, ahova nordic walking edző is jön - mondja Marika. Nem eseményes idei tevékenységeik közül kiemeli annak mozgássérült kislánynak a segítését, akit külföldön kellett megműteni, valamint hogy anyagot biztosítottak az Aranyhíd intézmény technikai foglalkozásaihoz, és támogattak egy védőnők vezette projektet, amely 10-11 éves kislányok részére indult a nő vagyok jó érzés megalapozása céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!