Tonizálás, alapozás, esküvőszezon: tippek a kozmetikustól, személyre szabva

2019.05.11. 07:00

Tavaszi nagytakarítás a bőrön is, a mélytisztítás csodákat tesz

A melegebb időben sem szabad megfeledkezni a bőrápolásról. Míg télen a fűtés, nyáron a nap száríthatja a bőrünket. Odafigyeléssel viszont kiküszöbölhetőek a káros hatások és gondtalanul élvezhetjük a jó időt. A változékony idő (az egyik nap meleg, a másik nap hideg) szintén megviseli a bőrt.

Lakosi Gabriella

Fotó: pixabay.com

A tavaszhoz hozzátartozik a nagytakarítás. De míg a lakásunkat alaposan megtisztítjuk, közben a bőrünk felfrissítéséről sem szabad megfeledkezni. A nyár tehát kezdődjön egy alapos megújulással, egy mély kozmetikai kezeléssel – tanácsolja Sulyokné Nagy Judit szombathelyi kozmetikus.

A hidegben jobban kívánjuk a nehezebb, zsírosabb ételeket, kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk, kiapadnak a vitaminkészleteink. Ez pedig meg is látszik a bőrünkön. Az emiatt képződött „réteget” pedig ilyenkor el kell távolítani a bőrről. A vízfogyasztásra is fokozottan oda kell figyelni. Sokat segíthet, ha mindig van nálunk egy vízzel teli palack. Ha hidratáltan tartjuk szervezetünket, azt a bőrünk is meghálálja.

Érdemes meglátogatni egy kozmetikust, mielőtt megkezdődik a nyár. Gőzölés, radír, tisztítás – tippek a
bőr ragyogásához. Nagy Juditot kérdeztük

Egy alapos gőzölés, radírozás, mélytisztítás csodákra képes. Ráadásul nyaralás előtt szinte elengedhetetlen is. Ha ezt nem tesszük meg, az eltömődött pórusok, a meglévő mitesszerek akár be is sülhetnek napozáskor. A tiszta és egyenletes bőr pedig szebben is barnul. A kozmetikus ilyenkor azt is javasolja, hogy aki teheti szedjen béta-karotint ebben az időszakban. Sulyokné Nagy Judit szerint azzal is segíthetünk bőrünknek felkészülni a napon töltött órákra, ha néhány alkalommal, hetente maximum pár percre befekszünk a szoláriumba. Ezt viszont nem szabad túlzásba vinni, legyünk nagyon mértékletesek, különben károsíthatjuk a bőrünket.

A hámlasztó kezelések ideje a tél, egy-egy ilyen beavatkozás után nem szabad napra menni. Ezért ezeket maximum március végéig javasolják a szakemberek, különben akár pigmentfoltok is kialakulhatnak a bőrön a nagy UV-terhelés hatására. De ha ezt elmulasztottuk, nem csúsztunk ki teljesen az időből, vannak más alternatívák a bőr megújítására. Ilyen például a gyümölcssavas hámlasztás. Ez része az ilyenkor nagyon népszerű, menyasszonyoknak külön tervezett kezeléseknek is. Az esküvőszezon már megkezdődött. Aki pedig a legjobb formáját szeretné hozni a nagy napon, jó ha egy hónappal előtte felkeresi kozmetikusát. Ilyenkor alaposan megtisztítják a bőrt. A szertartás előtt egy héttel érdemes valamilyen peelinget kérni, egy olyan beavatkozással kombinálva, amitől teltebb lesz a bőr. A tiszta és egyenletes, felfrissült arcon pedig sokkal szebben mutat a smink is.

Elterjedt tévhit, hogy nyáron nem szabad alapozót használni, sőt a legjobb, ha teljesen lemondunk a dekorkozmetikai termékekről. Ez egyáltalán nem igaz – mondta a kozmetikus. Szinte már minden arcbőrre készített termékben van UV-szűrő, a BB krémek pedig kifejezetten jó szolgálatot tehetnek ebben az időszakban. Strandra, vagy ha napozni indulunk, legjobb, ha csak fényvédőt használunk, de a hétköznapokon nem kell lemondanunk a sminkelésről, ekkor nem fog beleégni a termék az arcba, semmilyen káros hatással nem kell számolni.

A nap szárítja a bőrt, ez az olajosabb bőrűeknek jó szolgálatot is tehet, de a hidratálókrémekről senkinek sem szabad megfeledkeznie. A zsírosabb, tartalmasabb krémek után a meleg napokra válasszuk a könnyebb textúrájú, vízalapú termékeket, és győződjünk meg róla, hogy megfelelő mennyiségű fényvédő is van benne. Enélkül nem szabad napra menni, hamar károsodhat a bőr. Ne feledkezzünk meg a kezünk és a dekoltázsunk védelméről. Ezek azok a területek, amiket ha elhanyagolunk, a napfénytől hamar foltosak, ráncosak lehetnek. Nagy probléma napjainkban a májfoltos bőr. Ezekre a sötétebb területekre mindenképpen magasabb faktorszámú naptejet kenjünk, legalább ötvenes faktort válasszunk. Ezzel egyébként azt is elérhetjük, hogy kevésbé lesz látható az elváltozás, hiszen a körülötte lévő bőr hozzáidomul, miközben barnulunk.

Sulyokné Nagy Judit szerint jó tipp, hogy a korrektor egyfajta fizikai fényvédőként funkcionál, így ezzel pluszban is védhetjük a májfoltot a naptól, megakadályozva, hogy még sötétebb legyen. Ha zsíros a bőrünk, rendszeresen tonizáljunk. Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor a frissítőkendők is. A hidratálásról viszont ekkor sem szabad megfeledkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!