Hírek

2016.09.20. 13:10

1415 kilométer, napi ezer forint, három tengerpart – Egy vasvári biciklis különös nyaralása

Vasvár – Sokszoros teljesítménytúra, élménytúra és rendhagyó nyaralás – ebben volt része a vasvári Takács Gábornak.

Bakos Ágnes

A fiatalember 1415 kilométert biciklizett a kéthetes kirándulásán. Végre megmártózhatott a tengerben – három parton is. Mesélt az élményeiről.

INDULÁS

Az első biztos cél az volt, hogy tengerpartot érjen – árulta el Takács Gábor.

A fiatalember egy barátjától kapott ajándékba biciklit, felszerelkezett, aztán elindult meghódítani Európát.

– Az első nap kilencven kilométert tekertem le, amit különösebben meg se éreztem. Az jobban megviselt mikor utoljára visszanéztem Magyarországra és egyedül folytattam utamat az ismeretlenbe – emlékezett az indulás napjára.

Szlovénia szerinte nyugodt és szép ország, számára pedig a legfontosabb az volt, kellemesen tekerhető hegyi utakon haladt, toleráns közlekedők között.

– Számomra egészen elképesztő volt mennyire óvatosan kerülgettek az autósok.

Fotók: Takács Gábor

Gyorsan gyűltek a kilométerek a kerékpárjában: négy nap alatt 430 kilométert tekert, aztán Koperba ért. – Azonnal kerestem is egy strandot, ahol végre életemben először fürödhettem sós vízben. Hihetetlen érzés volt, hogy egyedül sikerült ide elérnem – mesélte a vasvári fiú. Sokáig nem ejtőzött, másnap áttekert Horvátországba, a parton haladt Novigradig.

– Itt a tiszta víz, a sziklás tengerpart és a mediterrán növényzet tetszett leginkább. Türelmetlenségem miatt nem maradtam tovább, nagyjából ekkor át is váltott az élménytúra teljesítménytúrává.

Gábor északnak indult, Olaszország volt a következő állomás.

TENGERPARTÓL HEGYMENET

– Gradóban pihentem egy napot, élveztem a napsütést és a homokos tengerpartot. De vártak a hegyeim, így végre elindultam a Dolomitok felé – számolt be.

– Elmondhatatlan érzés volt begurulni a Pó-síkságból az Alpok első meredek hegycsúcsai közé.

Szerencsére a látvány felülmúlta a meredek emelkedők miatti kínlódást – vázolta a teljesítményéről. Hegylábhoz ért: Misurina faluba, ami a Tre Cime, Drei Zinnen hegycsúcs lábánál fekszik – aztán jöhetett a hegymenet.

– A látványra nincsenek szavak, de az út meredekségére se nagyon – összegezte.

Ezen az útszakaszon négy kilométer hosszon tekert erősen tíz százalék feletti emelkedőn egy majdnem ötven kilogrammos biciklivel, úgy, hogy elfogyott az ivóvize és forrás sem volt a közelben – siralmas volt, így fogalmazott a küzdelemről.

A CSÚCSON

– Végül felértem a világ egyik legszebb hegycsúcsához. 2333 méterig ment az út, itt megpihentem és gyönyörködtem a háromezer méteres hegyekben. A lelki békémet megtalálva itt döntöttem el, hogy elindulok hazafelé – számolt be Takács Gábor.

A visszaút „kényelmesebb" volt:

– Az olasz Dolomitokból fantasztikus biciklis út vezet le, végig a Dráva forrásától. Majdnem ötven kilométeres egyenes vagy lejtős részen gurultam át Ausztriába. Elég érdekes látvány volt, ahogy a kis hegyi patakból hamar olyan hatalmas folyó lett. A Dráva völgyében haladtam, így láttam is a hegyeket, mégse kellett megszakadni. Utolsó nap már megszokottabb tájra érkeztem, így jobban ráléptem a pedálra, 215 kilométert nyomtam le – foglalta össze.

SZÁMOK

Visszatekintve sok érdekes számot sorolt:

– Volt olyan nap, amikor az öt liter, napon felmelegedett vizem is kevés volt. Olykor az esővíz formájában szakadó többletvízzel gyűlt meg a bajom. Máskor a negyven fokos tűző nap miatt égtem le. Éhségben is volt részem, de azt elég jól tűrtem.

Gábor „gazdasági teljesítménye" sem elhanyagolható: napi ezer forintot költött csak, sikerült betartania a kitűzött célt.

Négy ország, három tengerpart és a tengerszint feletti 2333 méteres magasság – ezek a számok is a teljesítmény mércéi. A vasvári fiú pedig szerényen összegez:

– Azt mondhatom, hogy elég kemény volt, de mindenképp megérte.

Lesz folytatás: idén még egy „levezető" hegymászást tervez Gábor, aztán jövő tavasszal ismét biciklire pattan. Azt reméli, akkor már nem egyedül teker.

Kapcsolódó cikk:

Nem látott még eleget a nagyvilágból a vasvári Takács Gábor - felmondott a munkahelyén, hogy kerékpározhasson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!