Hírek

2016.03.08. 14:21

150 migránsnak segítettek – Másodfokon változott az embercsempészek büntetése

Szombathely – Szerbiából Ausztriába, valamint Horvátországba csempésztek, jórészt szír állampolgárságú menekülteket a vádlottak, akiket első fokon már elítéltek Szombathelyen, most másodfokon is megszületett az ítéletük – van, akinek enyhébb a büntetés, mint volt.

Bakos Ágnes

Hónapokon keresztül működött az embercsempész vállalkozás: 12 alkalommal, csaknem 150 migránsnak segítettek Szerbiából az Európai Unió területére jutni a csempészek. Elsősorban szír állampolgárok voltak az „ügyfelek" 2013 decembere és 2014 májusa között.

Szervezetten működött a hálózat, amelynek „feje", egy szerb férfi, máig nem került rendőrkézre.

Hét vádlottat ítélt el korábban a Szombathelyi Járásbíróság. Az elsőfokú döntés ellen azonban fellebbeztek a vádlottak és védőik – szerették volna, ha a „bűnszervezet" kikerül a vádból és enyhítést szerettek volna. Így került az ügy a Szombathelyi Törvényszékre, mint másodfokú bíróságra.

Csak részben módosultak az ítéletek: a másod- és a negyedrendű vádlottak esetében.

A másodrendű vádlott az elsőfokú ítélet szerint négy évet kapott, fegyházban letöltendő büntetést – ezt három évre enyhítette a Szombathelyi Törvényszék. A negyedrendű három év négy hónapot kapott eredetileg – most ezt két év nyolc hónapra enyhítették.

Az elsőrendű vádlott társtettesként, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés miatt négy és fél év fegyházat kapott – ez nem változott. A különös visszaeső harmadrendű vádlott négy és fél évet kapott, az ötödrendű vádlottat három év két hónap szabadságvesztésre ítélte a Szombathelyi Járásbíróság – nem változtatott ezen a Szombathelyi Törvényszék. A hatodrendű vádlottra kiszabott büntetés mértéke sem változott másodfokon: három évet marad rács mögött. Ők mindannyian fegyházban töltik le a kiszabott büntetést és mindannyiuk jogosítványát elvették.

A hetedrendű vádlott nem fegyházban, hanem börtönben ül: másfél évet kapott és kiutasították Magyarországról a szerb állampolgárt.

Az embercsempészek nem bocsáthatóak feltételes szabadságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!