Hírek

2006.02.15. 20:06

Magyarország bejelentette a madárinfluenza gyanúját

Brüsszel (MTI) - Magyarország az Európai Unió úgynevezett Állandó Állategészségügyi és Élelmiszerlánc Bizottságának szerdai brüsszeli ülésén is bejelentette, hogy a madárinfluenza gyanúja erõsödött meg Bács-Kiskun megyében talált, elpusztult hattyúk esetében.

Mórocz Zsolt

Brüsszeli forrásból az MTI megtudta, hogy a tagországok állategészségügyi szakértõit tömörítõ testület találkozójának keretében a magyar résztvevõk - az elõírásoknak megfelelõen - mind szóban, mind írásban bejelentették a történteket, illetve külön jelezték azt az Európai Bizottság részére.

rn

A szakértõi testület döntése nyomán rendelte el határozatában az Európai Bizottság - Magyarország mellett Ausztria, Németország, Görögország, Olaszország és Szlovénia esetében is - az erre az esetre már korábban kidolgozott óvintézkedések bevezetését, köztük a 3 kilométeres védett körzet, illetve a 10 kilométeres, fokozott megfigyelést igénylõ körzet felállítását. Nem kizárt egyébként hogy a közeljövõben a szakértõk egy általános határozatot is elfogadnak, amely valamennyi érintett országra érvényes.

rn

 A szakértõi bizottság ezzel együtt úgy vélekedett, hogy a helyzet jelenlegi állásánál uniós szinten elégségesnek tûnnek az eddig hozott intézkedések. Ahol a madárinfluenza megjelent vagy a gyanú felbukkant, ott van szükség a mostani határozatokban foglalt pótlólagos intézkedésekre. Emellett az üléseken rendszeresen áttekintenek más lehetõségeket, köztük a vakcinázás eshetõségét is - errõl azonban majd csak az egyes országokban folyó kockázatelemzések alapján döntenek.

rn

Külön foglalkozik a testület a vadmadarak vonulási irányainak kérdéseivel. A hangsúly ugyanis továbbra is arra helyezõdik, hogyan lehet a vadon élõ madarak és a háziszárnyasok találkozását, az esetlegesen felbukkanó betegség átterjedését minél biztonságosabban megelõzni. Megbeszélés alatt áll egy általános szabályozás arra az esetre is, ha házi baromfikban jelenne meg a vírus. Ilyen az EU-ban még nem fordult elõ, de például Törökországban már igen.

rn

A szabályozás létrehozása szükség esetén sokkal gyorsabb intézkedést tesz lehetõvé. A mostani szakértõi ülésen hagyták jóvá azt a nap folyamán bejelentett döntést is, amelynek értelmében Magyarország az uniótól 50 százalékos társfinanszírozást, 109 500 eurót kap a madárinfluenzával kapcsolatos ellenõrzõ program végrehajtására idén. A magyar program értelmében mintegy 33 ezer madarat vizsgálnak meg ebben az évben - ez körülbelül háromszorosa a tavalyi második félévben tesztelt állatok számának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!