Hírek

2006.03.21. 13:51

A hollandok vonakodnak beoltani a szárnyasokat, a britek oltást követelnek

Amszterdam (MTI/Reuters) - Hollandiában számos baromfitartó vonakodik végrehajtani a kormány által elrendelt madárinfluenza-oltási programot, mivel félnek az immunizáció kereskedelmi következményeitõl: nevezetesen attól, hogy az importõr országok - köztük is a legnagyobb, Németország - nem veszik át a beoltott baromfit, tartva az egészségügyi következményektõl. Nagy-Britanniában ugyanakkor a baromfitartók oltóanyag felhalmozását követelik a kormánytól, hogy elkerülhetõ legyen a szárnyasok tömeges elpusztítása.

Mórocz Zsolt

Hollandiában a múlt csütörtökön indult az oltási program az EU engedélyével: ennek keretében 1-3 millió zárt körülmények között tenyésztett és 5 millió szabadon tartott baromfit kellene beoltani a H5N1-es, emberre is veszélyes madárinfluenza vírus ellen.
Ugyanakkor a holland gazdálkodószervezetek máris azt jelentették, hogy a baromfitartók többsége nem is kezdte meg az oltást, mert attól tartanak, hogy a holland szárnyashús legnagyobb felvevõpiaca, Németország nem fog oltott baromfihúst, illetve tojást vásárolni.
A német kiskereskedõk és szupermarket-hálózatok már korábban közölték, hogy oltott szárnyashúst nem vesznek át. A holland baromfiexport 70 százaléka Németországba irányul.
Hollandia egyike a világ vezetõ baromfiexportõreinek - és Franciaország után a második európai termelõ - évi 1,5 milliárd eurós forgalommal. A fõ holland szárnyasexport-piacok Németország után Nagy-Britannia, Belgium, Franciaország, Ukrajna, Japán, Lengyelország és Oroszország.

Nagy-Britanniában a szárnyastartókat a közelmúlt tapasztalata rettenti a várható baromfipusztítástól: mint mondják nem szeretnék megismételni a száj- és körömfájás járvány idején végrehajtott kényszervágásokat, ezért a tenyésztett állomány számára is oltóanyag-felhalmozást követel, csakúgy mint az állatkertben tartott egzotikus madarak számára.
Bár a brit kormány saját bevallása szerint nyitott a vakcinációra, ugyanakkor brit állategészségügyi szakértõk szerint jelenleg nincs olyan oltóanyag amely hatékony lenne: mint mondják az oltási folyamat túl hosszú ideig tart és az oltás a tünetek elfedésével csak a betegség terjedését gyorsíthatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!