Hírek

2006.03.21. 13:46

FVM: 1,5 milliárd forint a madárinfluenza miatti intézkedésekre

Budapest (MTI) - A madárinfluenza februári magyarországi megjelenése óta az agrártárca eddig több mint 1,5 milliárd forintot fordított a kórral kapcsolatos magyarországi intézkedések finanszírozására - tájékoztatta Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-t kedden.

Mórocz Zsolt

A szaktárca vezetõje közölte: ezek a költségek magukba foglalják a védõkörzetek kialakításának költségét, például az utak ellenõrzését, a termelõknek adott jövedelempótlást, továbbá a minisztériumi hozzájárulását a Baromfi Terméktanács reklámköltségeihez. A kiadások naponta nõnek.
Annak érdekében, hogy az érintett mezõgazdasági termelõk és feldolgozóüzemek minél kisebb kárt szenvedjenek el, a magyar agrárkormányzat mintegy 5 milliárd forint kárenyhítési kérelmet terjesztett az unió illetékesei elé. Ez a kárt szenvedett gazdaságoknak nyújtandó állami hitelgaranciára és kamattámogatásra vonatkozó igény.

A miniszter jelezte: az Európai Unió agrárminiszterei hétfõn tárgyaltak a madárinfluenza által okozott károk enyhítésérõl, ám végleges döntésre az ügyben csak várhatóan áprilisban kerül sor az az uniós agrárminiszterek soron következõ ülésén. Gráf József közölte: kérte az EU mezõgazdasági biztosát, Mariann Fischer Boelt, hogy az unió mielõbb hozza meg döntését arról, hogy milyen mértékben támogatja a krízishelyzetben lévõ baromfi ágazatot.

A magyar agrárminiszter úgy vélte, az elõzetes szándékok arra utalnak, hogy a kárenyhítés felét az unió költségvetése, míg másik 50 százalékát a nemzeti költségvetés forrásaiból lehet majd finanszírozni.
A miniszter úgy becsülte, hogy a magyar baromfitenyésztõket és feldolgozókat eddig mintegy 5 milliárd forint kár érte. Ennél többre becsülte az ágazatot ért kárt Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára, szerinte a kár már elérheti a 7 milliárd forintot is, és napról-napra emelkedik. Magyarországon ugyanis a baromfihús fogyasztása az utóbbi idõben 10-15 százalékkal csökkent, ugyanakkor a baromfitermékek áresése is eléri a 15-20 százalékot a baromfiinfluenza miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!