Hírek

2006.03.20. 17:46

Romániában megkezdõdhet a magyar vakcina gyártása

Bukarest (MTI/Rompres) - Romániában fél éven belül megkezdõdhet a Magyarországon kifejlesztett, madárinfluenza elleni oltóanyag gyártása, jelentette be a román egészségügyi miniszter budapesti látogatását követõen.

Mórocz Zsolt

Eugen Nicolaescu elmondta: a bukaresti Cantacuzino intézetben az idén 500 ezer adag oltóanyag gyártását tervezik, az elsõ adagok három hónapon belül elkészülhetnek. Az intézet idén befejezõdõ korszerûsítésével - amelyre 8 millió eurót szánnak - az adagok száma évi 4-5 millióra növelhetõ, ez kielégíti Románia teljes szükségletét.
Az egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy magyar kollégája megígérte, Románia minden segítséget megkap a gyártás beindításához, és az értékesítésben is együttmûködnek. - A magyar Omninvest kizárólagos jogot ajánlott fel a vakcinája gyártására, jelenleg tárgyalunk a lehetõségekrõl - mondta a miniszter.

Korábban Rácz Jenõ egészségügyi miniszter azt mondta, ha Románia konkrét igénnyel jelentkezik, akkor vásárolhatnak a vakcinából, illetve a gyártási technológia átadásáról is szó lehet. Hozzátette: ha szükséges, a romániai vakcinagyártás elindításához a felek vegyesvállalatot is alapíthatnak.
Az Európai Bizottság múlt héten, szerdán üdvözölte, hogy Magyarországon sikerült elõállítani emberek számára madárinfluenza elleni vakcinát. A gyártó cégnek, az Omninvestnek még bizonyítania kell, hogy az oltóanyag megfelel az EU egészségügyi normáinak, mielõtt EU-szerte árusítani lehet a szert, mondta a bizottság szóvivõje, Philip Tod.

A világon elsõként Magyarországon gyártják iparszerûen a madárinfluenza H5N1-es vírusa elleni oltóanyagot, jelentette be Gyurcsány Ferenc múlt kedden Pilisborosjenõn, a szert elõállító Omninvest Oltóanyagtermelõ és Kutatásfejlesztõ Kereskedelmi Kft. központjában.
A készítményt - amely már megkapta az engedélyt arra, hogy forgalmazzák - magyar virológusok, gyógyszeripari szakemberek, kutatók és fejlesztõk állították elõ, mondta a miniszterelnök. A szer gyártása mostantól folyamatosan zajlik, tette hozzá, kiemelve, hogy "az Omninvest olyan egyedülálló, egész vírusos alumínium-foszfát géltechnológiával rendelkezik, amely mögött sok évtizedes tapasztalat áll".

- A H5N1-es vírussal szembeni emberi védettséget megteremtõ oltóanyag arra szolgál, hogy az egyébként állatról-állatra terjedõ vírus ne okozhasson megbetegedést emberben - mondta a miniszterelnök. Tájékoztatása szerint szükség esetén el lehet rendelni, hogy ezzel a készítménnyel beoltsák azt a 20 ezer embert, akik intenzív kapcsolatba kerülhetnek a beteg állatokkal. Mint mondta: elsõsorban gondozók, telepvezetõk, állatorvosok és állategészségügyi szakemberek tartozhatnak ebbe a körbe. - Ma Magyarországon nincsen ilyen veszély - tette hozzá ugyanakkor.

1995 óta a mindenkori kormányzatok hosszú távú megállapodást kötöttek az Omnivesttel, amely évente 1,3 millió dózis humáninflenza elleni oltóanyagot állít elõ. Ezen túlmenõen az elmúlt hetekben a kormány a kutatási-technológiai alapból 2 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást ítélt meg a további fejlesztésekre. A megállapodás szerint a mindenkori árbevétel 14 százaléka közvetlenül visszafolyik az államhoz, ily módon számítások szerint a megtérülési idõ az állam számára rövidebb mint 2 év lesz.

Zimonyi Ferenc, az Omninvest ügyvezetõ igazgatója elmondta, hogy a száz fõt foglalkoztató cég jelenleg évi 1,4 milliárd forint árbevételt ért el. Minthogy más országok is érdeklõdnek a szer iránt, a H5N1-es vírus elleni oltóanyagot elõállító technológia eladásából többmillió dollár bevétellel számolnak, tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!