Hírek

2006.07.10. 02:28

Bartók tiszteletére a jubileumi évben

Szombathely (VN) - Tegnap délután - a vb-döntő miatt a szokottnál korábban - megnyílt a 22. Nemzetközi Bartók Fesztivál. A koncerten a szombathelyi szimfonikusokat Peskó Zoltán vezényelte.

Mórocz Zsolt

Megnyílt a 22. Nemzetközi Bartók Fesztivál Szombathely (VN) - Tegnap délután - a vb-döntő miatt a szokottnál korábban - megnyílt a 22. Nemzetközi Bartók Fesztivál. A koncerten a szombathelyi szimfonikusokat Peskó Zoltán vezényelte. A Bartók Fesztiválok sorában különlegesnek számít az idei, hiszen ebben az évben ünnepeljük Bartók Béla születésnek 125. évfordulóját hivatalosan is Bartók-emlék-év van. Tegnap délután a hagyományoknak megfelelően az épp a Bartók-évnek köszönhetően felújítás előtt álló Bartók Teremben, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar hangversenyével nyílt meg a 22. Nemzetközi Bartók Fesztivál. A szimfonikusok Peskó Zoltán vezényletével mutatták be Bartók Magyar parasztdalok; Farkas Ferenc Trittico Concertato; (a nemrég elhunyt) Ligeti György Gordonkaverseny, valamint Bartók A csodálatos mandarin című művét. A koncerten szólistaként Perényi Miklós működött közre. A július 22-éig tartó fesztivál - és vele párhuzamosan a jobbára külföldi hallgatókat fogadó Bartók Szeminárium - egyébként is Bartók Béla életművét helyezte érdeklődése középpontjába, és igazán különleges csemegékkel is szolgál. A világon először itt mutatják be egyszerre Bartók összes kórusművét (két koncerten, a Berzsenyi Dániel Fiskolán). Ugyancsak nem mindennapi zenei eseménynek ígérkezik az az Eötvös Péter-ősbemutató, amelynek alkalmából a CAP-KO (Bartók Béla tiszteletére) kétzongorás változatát hallhatja majd a közönség. Eötvös Péter - ahogy Peskó Zoltán is - a Bartók Szemináriumon is részt vesz előbbi Johannes Schöllhorn társaságában a zeneszerzéskurzus, utóbbi a karmesterkurzus vezetője. A hegedűkurzuson Pauk Györggyel, az oboán Hadady Lászlóval, a zongora-kurzuson Várjon Dénessel és Rohmann Imrével találkoznak a hallgatók. Eötvös-ősbemutató és más zenei különlegességek Szombathely (VN) - Tegnap délután - a vb-döntő miatt a szokottnál korábban - megnyílt a 22. Nemzetközi Bartók Fesztivál. A koncerten a szombathelyi szimfonikusokat Peskó Zoltán vezényelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!