Hírek

2007.09.24. 02:27

Feltöltőkártya-csalók zaklatják a mobilosokat

Megyei körkép - Az elmúlt években többször próbálkoztak már mobiltelefon feltöltőkártya-csalók a megyében. A napokban ismét különféle trükkökkel jelentkeztek.

Takács Gábor

Magyarországon nem tekint vissza túl nagy múltra a feltöltőkártyákkal való visszaélés. Az elmúlt években kezdtek el próbálkozni a csalók mindhárom hazai szolgáltató ügyfelei között, több-kevesebb sikerrel.

A forgatókönyv szinte minden esetben ugyanaz. A telefonáló visszatartott számról próbálkozik, és nagy összegű pénzt vagy értékes utazási nyereményt kínál. Ennek megszerzése pedig csak úgy lehetséges, hogy az illető megvásárol egy feltöltőkártyát és elárulja kódját a hívónak. Vas megyében az elmúlt napokban a következő módszer volt a sláger.

Az egyik szolgáltató nevében telefonál egy magát dolgozónak kiadó ügyintéző és gratulál: ugyanis a havi számítógépes sorsoláson kihúzták a számunkat és nyertünk egy 450 ezer forint értékű bankkártyát, amelyet kiállítanak a nevünkre. Még azt is közlik, hogy arra költjük a pénzt, amire szeretnénk. Csupán egy dolgunk van: el kell rohanni a legközelebb eső benzinkúthoz és vásárolni négy darab ötezer forintos feltöltőkártyát. Ezután következik a regisztrálás, és máris megnyertük a bankkártyát a pénzzel . De csak akkor lehet eldönteni, hogy részt veszünk-e a játékban, amikor tart a telefonbeszélgetés. Ha érdekel bennünket az illető elérhetősége, közlik, mivel számítógépről telefonálnak, sajnos nem lehet visszahívni őket. De ha belemegyünk a játékba, pár percen belül már újra csörögnek, és ha nincsen kikapcsolva és nem foglalt a hívás pillanatában a telefonunk, akkor nyertünk. Ehhez még egy lépés azonban elengedhetetlen. A megvett kártyák lekapart kódját be kell diktálni az ügyintézőnek . Ugyanis így tudják ellenőrizni, hogy valóban nálunk vannak a kártyák. Ekkor jön a feketeleves! Amíg beszélünk a magát szolgáltató munkatársának kiadó személlyel, szépen feltöltődik a titokzatos hívó kártyája. Majd megköszönik a részvételt a játékban, és közlik, hogy napokon belül utalják a nyereményt. A bankkártyával és a pénzzel természetesen nem csenget a postás.

Megkerestünk több Vas megyei mobilszolgáltatót. Megtudtuk, hogy az elmúlt napokban több ügyfél is érdeklődött náluk, milyen nyereményjátékuk zajlik jelenleg, amelyben feltöltőkártyát kell venni. Elmondták, nem szerveznek kódokat is érintő játékokat, és felhívták az ügyfelek figyelmét arra, hogy ismeretleneknek semmilyen esetben se adják ki kártyájuk adatait.

A szolgáltatócégek honlapján egyébként olvasható figyelmeztetés a csalásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!