Hírek

2007.11.23. 03:28

Segítenek a bajban

Sárvár - A Gondozási és Családsegítő Központot egyre többen keresik fel és kérnek segítséget problémáik megoldásához. Erről, valamint a különböző klubok munkájáról beszélgettünk Balogh Kornéliával, az intézmény vezetőjével.

Varga Nóra

Októberben első alkalommal rendezték meg a Családsegítő Szolgálat és a Támogató Szolgálat közös szervezésében az Egészségnapok elnevezésű programot. Az első napon az érdeklődők ingyenesen megmérettethették vérnyomás- és vércukorszintjüket. Másnap a szenvedélybetegek, míg harmadnap a fogyatékossággal élők civil szervezetei mutatkoztak be. Október végén pedig megtartották az idősek napját, ahol a Gárdonyi iskola diákjai műsorral kedveskedtek a nyugdíjasoknak.

Az intézmény alapszolgáltatásként az étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást valamint a nappali ellátást végzi - tudtuk meg Balogh Kornéliától. A házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy részére saját lakókörnyezetében biztosítanak a központ munkatársai ellátást. A gondozás során az ellátottakkal segítő kapcsolatot alakítanak ki, az orvos előírása szerint. Ha szükséges a mosdatásban és a fürdetésben, valamint a bevásárlásban és az ebédszállításban is segítenek a gondozónők. Az idősek klubjának rendszeresen szerveznek különféle programokat, az ünnepekről közösen megemlékeznek.

A családsegítő szolgálat egyik célja a szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett vagy krízishelyzetbe került, segítséget igénylő személyek, családok életvezetési képességének megőrzése. Az esetkezelések során a központ munkatársai egyre gyakrabban szembesülnek a családon belüli erőszakkal, bántalmazással. Ezek mögött leggyakrabban mentális vagy kapcsolati probléma, szenvedélybetegség húzódik. A családsegítő szolgálat munkatársainak feladata a tartósan munka nélkül élő emberekkel való foglalkozás, egyéni, illetve csoport szociális munka keretei között. Egy kollégájuk kéthetente jár a kórházba, aki a betegeknek és hozzátartozóiknak nyújt segítséget szociális ügyek intézésében.

A központ feladata a gyermekjóléti szolgálat működtetése is. A gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítése tartozik a feladataik közé. A gyermekjóléti szolgálat minden évben megszervezi a városban élő alsó tagozatos gyermekek számára a kéthetes nyári játszóházát. A családsegítő szolgálattal közösen gyakran tartanak kézműves- foglalkozásokat is.

A szociális szférában dolgozók zöme munkájuk túlnyomó részét terepen végzi. A központ munkatársai nehéz sorsú emberekkel találkoznak, ahol kis eredmény elérése is sok erőfeszítésbe kerül, de annál nagyobb sikerélményt, megelégedettséget okoz.

Az intézmény sokrétű, differenciált feladatot lát el, ami széleskörű ismeretet, tudást követel meg. A Gondozási és Családsegítő Központ helyet biztosít a város Nyugdíjas és Diabetikus Egyesületének, illetve a Megoldás Alkoholizmus Elleni Klubnak.

Balogh Kornéliától megtudtuk, hogy a segítségkérés egyre inkább természetessé válik, a rászorulók bátrabban fordulnak segítségért az intézmény dolgozóihoz, mint korábban.

Az intézmény vezetője örömmel mesélte, hogy az önkormányzat képviselő - testülete elismerését és köszönetét fejezte ki az intézmény dolgozóinak a lelkiismeretes munkavégzésért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!