Hírek

2007.11.22. 03:29

Újabb elbocsátás

Kőszeg - Huszonhat dolgozót bocsátanak el a megyei fenntartású Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézményből. Az egyelőre még az iskolához tartozó uszoda sorsa is bizonytalan. Fő szempont, hogy a gyermekek terápiás úszását ne veszélyeztesse a váltás

Nagy Ildikó

Rába István, az intézmény igazgatója a napokban 26 dolgozója felmentését készíti elő. A jelenleg 460, tanulási problémákkal és beszédhibával küzdő gyermekről gondoskodó, két gyermekotthont, három kollégiumot, két általános, valamint egy szakiskolát működtető intézményben az idei 19 fős létszámleépítést követően 240 alkalmazott maradt. Most további 26 embertől kell megválniuk. A leépítés során a már nyugdíjas, felmentési idejüket töltő, illetve a nyugdíjhoz közel álló dolgozókat küldik el. Egy részüktől december elsején, a többiektől jövő január, illetve február elején válnának meg. Az elbocsátandók között pedagógusok és speciális - gyógypedagógiai - feladatokat ellátó szakemberek egyaránt vannak. Az elbocsátás üteme szerencsére lehetővé teszi, hogy a tanév rendje - és a gyerekek érdeke - ne sérüljön: a dolgozók a felmentési idejüket ledolgozva be tudják fejezni a tanévet. Az persze már egy újabb kérdés, hogy a jövő tanévben sikerül-e úgy átszervezni a terápiás foglalkozásokat, hogy a leépítés ne menjen a szakmai színvonal rovására, teszi hozzá Rába István.

A 26 elbocsátandó dolgozó között van az intézményhez tartozó uszoda öt dolgozója is. Az uszoda sorsa ugyanis még bizonytalan. A fenntartó elképzelései szerint az uszodát le kellene választani az intézményről. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke szerint ötlet szintjén felvetődött az is, hogy az uszodát esetleg a Büki Gyógyfürdő Zrt. venné át. Ez azonban még nem eldöntött tény, hiszen a zrt. tulajdonosaival is egyeztetni kell. Az uszoda éves működtetéséhez szükséges 50 millió forint nagy részét - 40 milliót - az OEP-től kapott pénzből, illetve saját bevételeiből fedezni tudja ugyan az intézmény, a fennmaradó tízmillió forint előteremtése azonban nem könnyű feladat. Így az igazgató szerint akár jól is elsülhet a dolog, hiszen egy külsős üzemeltető - némi befektetéssel - élményfürdővé vagy stranddá fejleszthetné a kőszegiek által is kedvelt uszodát. Az intézményvezető számára azonban fő szempont, hogy a gyermekek terápiás úszását ne veszélyeztesse az esetleges váltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!