Hírek

2008.01.30. 03:27

Gyorsabb ütemben bővítenék az úthálózatot szomszédaink

Körkép (tt) - Hamarabb érhetik el Magyarországot az osztrák gyorsforgalmi utak. Egy közelmúltban hozott döntés alapján két beruházást is jelentősen felgyorsítanak szomszédaink.

Török Tibor

Három kiemelt, 2010-ben induló nagyprojekt szerepel Burgenland fejlesztési terveiben, ebből kettő érinti hazánkat is, olvasható a www.orf.at oldalon. A Felsőpulyáig (Oberpullendorf) elkészült S31-es gyorsforgalmi utat (autóút) hosszabbítanák meg az osztrákok. A tervekben most egy 8,3 kilométeres darab szerepel, a híradások megemlítik, hogy a végső cél a magyar úthálózat elérése lenne. Hogy pontosan milyen nyomvonalon és hol vezetne a befejező szakasz, egyelőre nem ismert, ráadásul 2004-ben, amikor először szóba került a magyarországi bekötés , a leginkább érintett község, Ólmod lakói tiltakoztak a tervek ellen. További nehézséget jelent, hogy az uniós projektek közül kimaradt a szükséges magyar útfejlesztés, erre valószínűleg más forrást kell találni. Információink szerint a falvakat elkerülő úttal váltanák ki a 87-es Kőszeg-Szombathely közötti szakaszát, ez csatlakozna az osztrák S31-hez. 



Grafika:Kelemen Attila


A másik felgyorsított projekt a déli (A2) autópályát és Magyarországot összekötő, a fürstenfeldi gyorsforgalmi útként emlegetett S7-es. A 29 kilométer hosszú, 500 millió euróba kerülő szakasz esetében jelenleg a tervezési munkálatoknál és környezetvédelmi hatástanulmányok elkészítésénél tartanak a szakemberek. A teljes kivitelezés idejét négy esztendőre teszik. A tartományi és szövetségi kormány megegyezett abban, hogy mindkét projekt kezdési idejét előbbre hozzák két évvel (2012 helyett 2010), mivel a burgenlandi kabinet vállalta az építkezés előzetes finanszírozását.

Ezzel együtt 2007 végén többször felvetődött, hogy nem tarthatóak a korábbi időpontok. Azonban a szakemberek szerint a gazdasági háttér adott, az autópálya-építésért felelős cég pedig vállalta, hogy úgy készíti el a terveket, hogy 2010-ben felvonulhassanak a gépek.

Magyar oldalon jelen állás szerint 2013-ra kétsávos lesz a 8-as Körmend és Szentgotthárd között, vagyis - ha minden az elképzelések szerint alakul - a kelet-nyugati forgalom gyorsabb, biztonságosabb lesz a megye déli részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!