Hírek

2008.02.07. 03:27

Csekkel üdülünk

Megyei körkép (edz) - Vas megyében a legjelentősebb munkáltatók jó része üdülési csekk juttatásával egészíti ki dolgozói jövedelmét, s inspirálja őket ezzel az üdülésre, pihenésre.

Erős D. Zoltán

Az elmúlt időszak tapasztalatait Lebovits Gábor, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója tegnap Szombathelyen sajtótájékoztatón összegezte. Elmondta, hogy amíg országosan a munkáltatók 2005-ben 12 milliárd, 2006-ban 23 milliárd, addig 2007-ben már több mint 30 milliárd forintért vásároltak dolgozóik számára üdülési csekket. Ezzel mintegy 1,7 millió ember pihenéséhez, egészségmegőrzéséhez járultak hozzá. 


Grafika: Kelemen Attila

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a csekket beváltó szolgáltatóktól kapott jutalékot üdülési csekk formájában évről évre a szociálisan leginkább rászorulók között osztja ki, pályázati úton. Az idén 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, amely mintegy hatvanezer idős, fogyatékkal élő személy, illetve többgyerekes család üdüléséhez, utazásához, egészségmegőrzéséhez, sporto- lásához, szórakozásához nyújt támogatást. 2006 és 2008 között a Nemzeti Üdülési Szolgálat több mint 10 milliárd forintot fordított ilyen célra.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az országos tendenciákat követve Vas megyében is kedvezően alakultak a mutatók. Amíg 2006-ban a vasi munkáltatók még csak 300 millió forint értékben vásároltak üdülési csekket, addig tavaly már közel 500 millió forintért. A legnagyobb vasi cégek többsége partnere a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-nek. Az elmúlt évben a vasi munkáltatók közül a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vásárolt legnagyobb összegben dolgozóinak üdülési csekket.

Az ügyvezető igazgató elmondta, az elmúlt évben tovább növekedett a vasi elfogadóhelyek száma is, s napjainkban már megközelíti a félezret. Ezek között vannak szálláshelyek, éttermek, utazási irodák, egészségmegőrzési, betegségmegelőzési, sport, szabadidő, kulturális szolgáltatásokat nyújtó intézmények, gyógy- és wellnes fürdők is. Amíg a vasi beváltóhelyek üdülési csekkből 2006-ban 800 millió forint bevételt realizáltak, addig tavaly már mintegy 1,3 milliárd forintot. Ennek több mint 10 százalékát az egykori büki SZOT szállóban, a Hotel Répcében, valamint a Répce Goldban váltották be. Tavaly 30 millió forint értékű üdülési csekk jutott a pályázatokon a vasiaknak.

Az üdülési csekket az elfogadóhelyeken névértéken kell beváltani, tájékoztatott Lebovits Gábor. A csekkel való fizetéskor a beváltóhelyek nem kérhetnek többet a szolgáltatás eredeti áránál. Ha ezt mégis megkísérelnék, akkor azt jelezni kell a Nemzeti Üdülési Szolgálatnak. Az ügyvezető igazgató elmondta, maguk is folyamatosan ellenőrzik a rendszer működését, s ha problémát tapasztalnak, első esetben figyelmeztetik, ismétlődés esetén pedig kizárják a szolgáltatót az elfogadók köréből. Ez azonban nem jellemző, viszont egyre több az olyan szolgáltató, aki plusz kedvezményeket is nyújt az üdülési csekk felhasználóinak. Egyre népszerűbb az üdülési csekk a vasi munkáltatók, valamint a dolgozók körében

Ezek is érdekelhetik