Hírek

2008.02.13. 03:28

Nem hátrány a bal

Szombathely - Ma már nem jelent hátrányt az, ha valaki balkezes. De már a kétbalkezes szófordulat sem állja meg a helyét, mert egyes kutatások szerint a balkezesek ügyesebbek, tehetségesebbek, mint a jobbkezesek. Sőt, mindkét kezüket használják.

Varga Nóra

A balkezeseknél az ügyesebb kéz természetesen a bal. A szombathelyi Hefele Menyhért Szakképző Iskolában építő- és faipari szakmákat sajátíthatnak el a diákok. Az intézmény igazgatójától, dr. Szalai Pétertől megtudtuk, hogy az iskolában oktatott szakmák egyikénél sem kizáró ok a balkezesség. Az igazgató kiemelte, hogy a legtöbb balkezes két kézzel dolgozik. A faipari szakmáknál a balkezeseknek a fűrészelés okozza a legnagyobb nehézséget, főleg, ha nagyalakú keretfűrésszel kell dolgozniuk, ugyanis nem mindegy, hogy a fűrészlap melyik irányba döntött. A szakoktatók elmondták, hogy a diákok vésésnél és gyalulásnál át tudnak állni, tehát minden további nélkül tudják használni a jobbkezes szerszámokat. Az építőipari szakmát tanulóknál is van jelentősége annak, hogy valakinek melyik az ügyesebb keze. Például a balkezes tapétázóknak eleinte furcsa lehet a haladási irány, nem esik kézre nekik balról jobbra tapétázni. Az ácsoknál fontos, hogy valaki jobb- vagy balkezes. Egyáltalán nem mindegy, hogy a szekerce feje merre áll, és a jobbkezes szerszám nyelének más a kiképzése. Szalai Péter hangsúlyozta, a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szerszámok, kézi kisgépek átszerelhetőségére, tehát, ha szükséges, át lehessen úgy alakítani őket, hogy egy balkezes is tudjon velük dolgozni. A faipari és építőipari szakmákban vannak olyan fogások, amelyeknél fontos, hogy valakinek melyik keze az ügyesebb, de vannak olyanok is, amelyeket két kézzel kell elvégezni (vakolás, glettvas és simító használata). Utóbbi vonatkozik a jobbkezesekre is.

A 9. C osztályba négy balkezes jár, asztalosnak készülnek. Szinte soha nem okozott nekik gondot, hogy nem a jobb kezük az ügyesebb. Az osztályfőnökük az ültetési rend kialakításakor figyelt arra, hogy kényelmesen tudjanak írni. Az ollóval gyűlik meg a legtöbbször a bajuk, ugyan tudnak vele dolgozni, de nemegyszer a papír helyett az ujjukba vágnak bele - mesélte Kovács Krisztián, Veszeli Viktor és Fodor Tibor.

A tanműhelyben dolgozó végzős osztályba 17 diák jár, közülük öt balkezes. Horváth Gergely elmondta, hogy ő bal kézzel ír, de jobb kézzel dolgozik. A vakolás és a falazás mindkét kézzel megy neki. Nem volt nehéz megszokni a jobbkezes gépeket, mert mindig is ezeket használta.

A Teleki Blanka Szakképző Iskola szakoktatója, Oláh Judit is balkezes. A gépek többségével a balkezesek is tudnak dolgozni, viszont a jobbkezes ollóval nem tudnak vágni. A vasalókat pedig át lehet állítani balkezesre.

Manapság már nem hátrány a balkezesség, sőt, a balkezesek többsége mindkét kezével ügyesen tud dolgozni.Fordítva működő vonalzó, töltőtoll és zöldséghámozó is kapható a balkezesboltban

Ezek is érdekelhetik