Hírek

2008.04.28. 02:29

Virágos út - hatodszor

Szombathely - Ragyogó napsütés, gyönyörű virágok, finom borok fogadták a hatodik alkalommal megrendezett Herényi Virágút látogatóit. A búcsúban körhintások, lufi- és cukorkaárusok versengtek a gyerekek kegyeiért.A Herényi Virágúton szakmai tanácsokkal is elláttáka vásárlókat a kertészek

Nagy Ildikó

A szombathelyi fúvószenekar, a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncosainak és a Gothard Jenő Általános Iskola diákjainak műsorával kezdődött tegnap a hatodik alkalommal megrendezett herényi virágünnep. A megnyitóra összesereglett szépszámú közönséget a szervezők nevében Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke köszöntötte. Külön üdvözölte dr. Udvardy Györgyöt, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökét, aki a reggeli Szent György-templombeli ünnepi szentmisét celebrálta. A városvezetés nevében dr. Szabó Gábor alpolgármester kívánt szép ünnepet a herényieknek. Az anyai ágon herényi fiúnak számító politikus ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a virágút immár nemcsak a herényiek, hanem az egész város, sőt, a környékbeli települések tavaszi ünnepe is.

A hivatalos megnyitó után a városvezetők és a meghívott vendégek hintóval járták végig a herényi virágutat. A herényi és a kámoni virágkertészek az idén is kitettek magukért: tarka virágtengerré varázsolták a porták előtti placcot. A látogatók közül sokan eleve ehhez a vásárhoz igazították az otthoni virágosítást, és Herényben szerezték be a kertjükbe, balkonjukra szánt virágokat. Muskátliból, petúniából fogyott a legtöbb, de a törpedáliáknak, verbénáknak, margarétáknak, hortenziáknak és a rododendronoknak is nagy sikerük volt. És ami legalább annyira fontos: a Herényi Virágúton szakmai tanácsokkal is ellátták a kuncsaftokat a kertészek. A rutinos háziasszonyok fonott kosárral a karjukon válogattak a standok előtt, a kevésbé előrelátók pedig a türelmes férjeket virágozták fel . A muskátlis szatyrokkal vonuló férfinép nagy örömére a szervezők több borvirágsarkot is beiktattak az útvonalba: balatonlellei, kőszegi és villányi borászok gondoskodtak a virágos jókedvről. A Csók István, a Tulipán és a Bertalanffy utcán nemcsak virágot, de mézet, különleges szappanokat, ajándéktárgyakat, ékszereket, játékokat és szalmadíszeket is kínáltak az árusok. Ugyancsak a férfiaknak szerzett örömet az a herényi gazda, aki két motor-matuzsálemet állított ki a portája előtt. Sokan megcsodálták az 1904-ben, illetve 1907-ben Amerikában készült motorokat: az egyik 1970-ig egy herényi kertészetben öntözőszivattyút, a másik egy fűrészgépet hajtott. A Tulipán utcai téren a herényi búcsú árusai és mutatványosai állították meg a járókelőket: a gyerekek a körhintás kaland után lufival és színes cukorkákkal felszerelkezve folytathatták útjukat. Délben rántott hús illatát hozta a szél, a herényiek többsége a teraszon vagy a kertben terített meg a búcsúi ebédhez. Megtehették, hiszen ezúttal az égiek is kegyeikbe fogadták a virágünnepet, és egyetlen felhő sem zavarta meg a vasárnapot. A Herényiek Házában kerti gépek csináltak kedvet a ház körüli munkákhoz, a teraszon játszóház várta a gyerekeket, akik közül sokan a fűnyíró traktorra felkéretőzve rótták a köröket. Délután néptáncosok, bohócok, népdalkörök, zenekarok színesítették a vásári forgatagot. Sokan átsétáltak a Kámoni Arborétumba is, ahol tegnap nem kellett belépőjegyet váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!