Hírek

2009.01.30. 03:29

A Csodaszarvas jelenkori futása

<b>Körmend </b> - A város bővelkedik rangos kulturális eseményekben. Ezek közül is kiemelkedik a nemrég megnyílt Szervátiusz-kiállítás a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

Kozma Gábor

A magyar kultúra napja körmendi eseménysorának kiemelkedő epizódja volt a Szervátiusz szoborkiállítás a Kölcsey gimnázium aulájában. V. Németh Zsolt vasvári polgármester mondott értékelő-méltató beszédet megnyitó gyanánt. A politikus, aki maga is művészetpártoló, ismert népzenész, a szobrász nem könnyű indulásáról is szólt. Szervátiusz Tibor nyomán alkotni, ez bizony bizalom kérdése is. És nagy teher. Így István nem tehetett mást, mint hogy - mást tegyen. Nem előde útját járja, hanem egy eleddig járatlant, de mégis e szellemi körbe tartozót. Ez pedig az ősi magyar kultúra és hagyomány átörökítése, szimbólumainak művészi átlényegítése. Elemzésében a szónok kitért az alkotói folyamat főbb állomásaira, megemlítve: húsz év sűrítménye jelenik meg a kiállítótérben. A merítésre különböző hagyományrendszerek kínálkoznak. A keleti filozófia, amely bölcseletével értékálló. Az egyházművészet, amely sarkköve minden lényegesnek. És természetesen a népművészet: Szervátiusz István, erdélyi lévén, a legtisztább forrásokból meríthetett: fa, tűz, föld, fény, víz. Ezek kikezdhetetlen egysége jelenik meg szobraiban. Ősi motívumok adnak ki egy izgalmas és korszerű formavilágot , szólt a méltatás.

V. Németh Zsolt történelmi, majd zenei vonalat említve fogalmazott úgy, hogy Kodály és Bartók, de főleg az utóbbi a motívumokat emeli ki, és ebben mutatja be az egészet. Szervátiusz is ezt az utat járja. A dizájn fogságában vagyunk, de ez múlékony dolog. Az is tény, hogy nehéz ebben az ingergazdag világban szobrokat alkotni. Manapság az a menő szobor, amely előbújik a falból, vagy kiemelkedik a járdából, lelóg a háztetőről. Alkotónk más utat jár, ezt bizonyítják falujában, vagy éppenséggel az Egyesült Államokban megbecsült köztéri szobrai. Nejével, Szabó Perpétuával gyerme-keket nevel Kercaszomoron, s azért nem lehet itt ezen a számára oly fontos eseményen, mert kenyeret keres: kastélyt restaurál Írországban. Ez is milyen különös: a restaurátor azért dolgozik, hogy elmúlt korok elmúlt alkotóit, azok műveit visszahozza nekük. Ezáltal dicsőséget szerezzen nekik - ma. Amit e kiállítás kapcsán végül megfogalmazhatunk, az nem kevés: láthatjuk e térben a művészet fő feladatát , zárta nagy tetszésel fogadott beszédét V. Németh Zsolt.

Az egyes, formailag is bravúros kompozíciók, mint a Csodaszarvas, vagy a Juhász álma, láthatóan nagy tetszést arattak a jobbára fiatal közönség körében. A gimnazisták olyan fogalmak anyagba formálását láthatták, érthették, mint a Nap, a Hold, vagy a Fekete és a Piros: Férfi, Nő, a Semmi és a Szentlélek színe...

Az eseményen a művészt felesége, Szabó Perpétua képviselte, akit Soós István gimnáziumigazgató és Korbacsics Tibor, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója külön is köszöntött, s akinek jelentős szerepe volt a kiállítás létrejöttében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!