Hírek

2009.01.29. 03:29

A megyei közgyűlési elnök tízmilliós autója

<b>Szombathely </b> - A Vas Megyei Önkormányzat csaknem 10 millió forintért új elnöki személygépkocsit vásárolt. Az autóbeszerzés hátteréről Kovács Ferenc közgyűlési elnököt kérdeztük.

Erős D. Zoltán

Az egyik internetes portál adta tegnap hírül, hogy Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke 10 millió forintos szolgálati autót kapott az önkormányzattól. A híradás szerint a gépjármű cseréjét egy novemberi bal-eset indokolta, amikor az elnök korábbi kocsija totálkárosra tört.

Érdeklődésünkre az elnök a gépkocsivásárlás tényét megerősítette, ám az okot cáfolta. Elmondta, a megyei önkormányzat elmúlt évi költségvetésébe már be volt tervezve a gépjármű megvásárlása. A 7 éves, 324 ezer kilométert futott autó karbantartási költségei tavaly mintegy 2 millióra rúgtak, ezért már nem volt célszerű megtartani. Sok gond volt az elektronikájával, az elmúlt időszakban ötször fordult elő, hogy menet közben váratlanul leállt a motor. Egyszer emiatt az elnök és sofőrje életveszélyes helyzetbe került, amikor a 86-os számú főúton egy kamion előzése közben mondta fel a szolgálatot az elektronikus rendszer.

Kovács Ferenc elmondta, a vásárlás nem máról holnapra, hanem több hónapos közbeszerzési eljárás keretében történt. Úgy véli, a Volkswagen Passat egy középkategóriás, s nem luxusfelszereltségű autó. A légzsákok pedig igazán nem sorolhatók a hű de extra dolgok közé.

A híradásban említett bal-eset nem novemberben, hanem decemberben volt, amikor az autó - amelyben akkor csak a sofőr ült - Szombathelyen, a Zanati úton összeütközött egy másik gépjárművel. Ennek következtében az elnöki gépkocsi egyik oldala és a motorja is megsérült. Személyi sérülés nem történt, a biztosító kárértékelése még folyamatban van. Az elnök szerint azonban az új autó megvásárlása és a baleset között nincs semmi összefüggés.

Kovács Ferenc elmondta, hogy a megyei önkormányzatnak egyebek mellett van még öt darab 6-7 éves Volkswagen Bora személygépkocsija is. Ezek ugyancsak cserére érettek, miután évente több új autó árát fizetik ki javíttatásra. Egyelőre azonban bizonytalan, lesz-e pénz az új gépkocsik megvásárlására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!