Hírek

2009.01.30. 03:28

Hiába a több tízmilliós bírság

<b>Budapest </b> - A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már évekkel ezelőtt foglalkozott az Euro Correct Consulting Kft.-vel. A Gazdasági Versenyhivatal is többször megbírságolta a céget.

Nagy Ildikó

Binder Istvánnak, a PSZÁF sajtószóvivőjének sem akták, sem konkrét kérdések nem kellenek, kapásból, fejből mondja az Euro Correct Consulting Kft.-vel kapcsolatos történetet. Ez nem is csoda, hiszen évek óta hívják őket (is) a panaszosok, akik úgy érzik, hogy becsapták őket.

A szóvivő elmeséli, hogy a cég jogelődje - az Euro Credit Consulting Kft. - 2003. október 17-én kezdte meg fogyasztói csoportszervező tevékenységét. A PSZÁF 2006. decemberi határozatában megállapította, hogy a társaság jogosulatlan pénzügyi szolgáltatást végzett, mivel a csoporttagokkal kötött szerződéseiben vállaltakat nem teljesítette mindenre kiterjedően.

A 2007-ben indított fel-ügyeleti utóvizsgálat során a felügyelet arra volt kíváncsi, hogy a társaság kijavította-e a kifogásolt jogszabálysértő gyakorlatát. A társaság ezt megtette, így a tevékenysége azóta nem minősül engedély nélküli pénzügyi szolgáltatásnak. A felügyelet az utóvizsgálat során azonban olyan kockázatokat tárt fel az Euro Credit Consulting Kft. működése kapcsán, amelyek kiküszöbölésére hatósági szerződés megkötése vált szükségessé. E szerződésben a társaság vállalta, hogy átalakítja a fogyasztók tájékoztatásával kapcsolatos gyakorlatát. A félreértések elkerülése érdekében az Euro Credit Consulting Kft. az ügyfelei tudomására hoz egy a szerződések lényegi pontjait összefoglaló írásbeli tájékoztatót. (Ezt egyébként a hozzánk forult panaszosok is megkapták, és alá is írták.)

Az Euro Credit Consulting Kft.-nek - amely azóta Euro Correct Consulting Kft. lett - emellett pénzügyi keretet kellett elkülönítenie a regisztrációs díjak egy részéből, hogy a szerződést felmondó csoporttagok a futamidő lejártát megelőzően méltányossági alapon visszakaphassák befizetéseiket.

Mitévők legyenek azok, akik aláírták a nyilatkozatokat és a szerződéseket, de visszatáncolnának, mert úgy érzik, megtévesztették őket? Binder István szerint megtehetik, hogy nem fizetik tovább a törtlesztést, de a visszajáró pénzüket csak a futamidő végén - tehát lehet, hogy 5-10 év múlva - kapják vissza. Ezenkívül egy járható út van: a bíróság.

Az Euro Correct a Gazdasági Versenyhivatalnak is adott munkát, nem is egyszer: eddig három alkalommal, összesen 36,5 millió forint bírságot szabtak ki a cégre, mondván: hirdetéseiben nem adott egyértelmű információkat a fogyasztói csoportok működéséről, és azt a látszatot keltette, mintha ügyfeleinek hitelt folyósítana. Úgy tűnik azonban, hogy ez sem rettentette el a céget, hiszen február 5-én ismét összeül a versenytanács. És hogy mi lesz a téma? Ha hiszik, ha nem: az Euro Correct Consulting Kft. fogyasztókat megtévesztő működése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!