Hírek

2009.02.04. 03:29

A közösség ereje

<b>Magyarszecsőd </b> - Gazdasági válság ide vagy oda, fesztivál márpedig lesz. Augusztus 7- 9-én rendezik meg hatodik alkalommal a hagyományos Magyarszecsődi Fesztivált.

Farkas Eszter

Bár még csak február van, a Magyarszecsődi Fesztivál szervezése már javában folyik. A község Faluszépítő Egyesületének tagjai minden hónap első hetén találkoznak, és megbeszélik, hogy melyek azok a munkálatok, amelyek a fesztivál szervezéséhez szükségesek. Ez az összefogás dicséretes, és mutatja, hogy nem lehet és nem is kell mindent a válságra fogni. Ha akad szervezőerő vagy éppenséggel közös cél, akkor csak az anyagiak nem játszhatnak döntő szerepet.

Magyarszecsőd amúgy is azon településeink közé tartozik, ahol élénk mind a kulturális, mind a közösségi élet. Rendszeresek a kirándulások, előadókat hívnak meg a faluházba, és kutatják a történelmi léptékű templomáról is ismert település múltját. Ebben a sorban a fesztivál nem csak egy esemény a többi között, és nem is csak a szórakoztatásról szól. Sokkal inkább egy faluközösség erejéről, kulturális és oktatási programokról, az önművelődés és a műveltség erősítéséről.

De vissza a fesztiválhoz. A tavalyi rendezvény közel egymillió-kétszázezer forintból valósult meg. A háromnapos ünnepségre több ezer ember látogatott el. A program minden évben koncerttel indul, majd a nézők részt vehetnek az izgalmas bagolytúrán, ökumenikus istentiszteleten. Ezenkívül táncos és zenés műsorokat láthatnak, több koncertet is végigtombolhatnak. Az is hagyomány, hogy a rendezvény koncerttel zárul. A programokat kiegészítve minden évben egy adott téma köré csoportosulnak a rendezvény műsorszámai. Tavaly a természetvédelem, pontosabban Kincsünk a Rába volt a fő téma. És akkor most egy kicsit arról, hogy az idei évben mi vár a fesztiválozókra.

Egyelőre még nagyon távolinak tűnik az augusztusi időpont, az előkészítő munkálatok azonban már javában folynak. A rendszeres megbeszélések témája a színvonal megtartása, a sokrétű programsor megszervezése és a pénz előteremtése. Jelenleg több pályázat is fut, s a falusiak remélik, nem eredménytelenül. Ferentzi Sándor, a Faluszépítő Egyesület elnöke elmondta: ha kevesebb pénzből is, de mindenképpen megszervezik a fesztivált. Ha kell, szerényebben fesztiválozunk. De nem okozunk csalódást egyetlen vendégünknek sem , fogalmazott. Tavaly egyébként a programok sorában találtunk erősember-versenyt, erdélyi szakácskodást, valamint sátra képzőművészeti kiállítást. Ez utóbbi szereplője volt a faluból elszármazott Kovács László. Ha tehetem, minden fesztiválra eljövök, és ez így lesz az idén is. Bolond világban élünk, családok, közösségek, emberi kapcsolatok hullanak szét, ennek nem kellene így lennie. Büszke vagyok, hogy éppen az én falum mutat példát összefogásból és szolidaritásból , fogalmazott az egyre ismertebb és népszerűbb piktor.

A helyi közösség nem keres ürügyet, tovább építkezik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!