Hírek

2009.02.13. 03:28

Befűtenek a látogatóknak

<b>Sárvár </b> - A Nádasdy Ferenc Múzeum évről évre népszerűbb a látogatók körében. A város fürdővendégei, turistái az év minden szakában szívesen keresik fel a város jelképének számító intézményt, amely mára - a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának intézményei közül egyedüliként - kitermeli működtetésének költségeit.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A növekvő látogatószám, s a sikeres programok eredményeképp az intézmény kiadásai és bevételei mára összhangba kerültek, működtetése nem jár hiánnyal. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a város vendégeinek - a fürdő mellett - fő célpontja a várkastély. Míg a fürdővendégeket a teljes pompájában fennmaradt reneszánsz várkastély és az állandó kiállítások, addig a helyieket a színes programok, tartalmas rendezvények, időszaki tárlatok csalogatják egész évben a múzeumba.

- A megye azon kevés múzeumai közé tartozunk, amelyeknek a látogatottsága a téli időszakban is töretlen - mondja Takács Zoltán Bálint, a múzeum igazgatója. Az egész évben működő fürdő, szállodák közönsége a fürdőzés mellett a város nevezetességeivel is szívesen megismerkednek. Az ódon falak varázsa mellett a múzeum kiállításai is egyedülállóak. Sokakat vonz a méltán híres huszártárlat, amely az egyetlen olyan állandó kiállítás Európában, amely a huszárok történetét mutatja be fényképekkel, fegyverekkel, ruhákkal illusztrálva.

A múzeum jelentőségét - mint a város szimbóluma és mint jelentős turisztikai vonzerő - a városvezetők is felismerték. A Vas Megyei Múzeumok nehéz anyagi helyzetét figyelembe véve a helyi önkormányzat a múzeum anyagi támogatása mellett döntött. A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának égisze alatt működő Nádasdy Ferenc Múzeumnak ugyanis a többi városi múzeummal együtt a Vas Megyei Önkormányzat a fenntartója. A nehéz gazdasági helyzet miatt azonban a támogatás csökkent, ekkor lépett elő támogatóként a városi önkormányzat, amely eztán az intézmény 13 alkalmazottja közül két teremőr bérét teljes egészében finanszírozza, valamint a múzeum fűtésszámlájába is beszáll. - A város is felismerte, hogy érdeke a múzeum folyamatos nyitva tartása, működtetése, hiszen a város turisztikai kínálatában rendkívül nagy hangsúlyt kap a várkastély, emellett a múzeum őrzi a város életére, történetére nézve legfontosabb dokumentumokat, történeti emlékeket is - mondja Takács Zoltán Bálint. A város a támogatásért cserébe csupán annyit kért, hogy a helyi múzeum a régi nyitva tartással várja a látogatóit, még akkor is, ha a megyei múzeumok látogatási idejét megváltoztatják.

Bár a sárvári múzeum elmúlt három esztendeje valódi sikertörténetként is jellemezhető, az igazgató a növekvő bevételek ellenére még gazdaságosabb működést szeretne megvalósítani. A gazdasági helyzetre való tekintettel a tavalyi hat időszaki tárlatával szemben idén két nagyobb kiállítás várja majd az érdeklődőket. Az egyik tárlat azt a 17. századi órát mutatja majd be a közönségnek, amely az elmúlt héten érkezett meg Torontóból, egy ott élő Nádasdy- leszármazott felajánlásaként. A másik időszaki tárlat pedig az esztendő második félévében várja majd a látogatókat egy gazdag vadászfegyver- gyűjteményt felvonultatva.

- Kulturális programjainkkal, rendezvényeinkkel alternatívát kínálunk a szabadidő hasznos eltöltésére, szem előtt tartjuk, hogy látogatóink a kastélyban eltöltött órák alatt ki tudjanak szakadni a mindennapok rohanásából, s háborítatlanul kalandozhassanak a régmúltban, s a szép emlékek mellett jó hírünket is vigyék magukkal. Emellett komoly tudományos munka is zajlik az épület falai között - mondja az igazgató. Az idei esztendő kutatásai, feldolgozási munkái között talán a leglátványosabb Tringl Mátyás gyűjteményének a teljes feldolgozása lesz. A leltározást követően digitalizáljuk, hozzáférhetővé tesszük a gyűjtemény fotóit, amelyek a két világháború közötti Sárvár éle-tét jelenítik meg. Arcok, emberek, épületek egyaránt visszaköszönnek a korabeli fotókról, ezért szeretnénk - a városlakók bevonásával, segítségével - a képeken szereplőket beazonosítani, így hozva még közelebb a sárváriakhoz a múzeum kulturális, szakmai tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!