Hírek

2009.02.26. 03:28

Civilek a vízkincs védelméért

<b>Szombathely </b> - A Rába felszíni és felszín alatti vízkészletének védelme érdekében létrejött civil kezdeményezést mutatták be környezetvédő szervezetek a Kerekerdő Alapítvány irodájában.

Szenkovits Péter

A folyó osztrák oldali szennyvízterhelése kapcsán megvalósult pozitív lépéseken túl szükségszerű a hazai szilárd és folyékony szenynyező források csökkentése, megszüntetése, hangsúlyozta Lajtmann József, a győri Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke, aki egyben a szintén győri székhelyű Ökológiai Stúdió Alapítvány kuratóriumának élén is áll. Felhívta a figyelmet a lakossági hulladék szakszerű kezelésére, a számtalan illegális hulladéklerakó felszámolására, a jelenlegi szennyvízkezelő művek tisztítási fokozatának emelésére. Ezek végrehajtása döntő részben kormányzati és szakhatósági lépéseket igényel. S hogy mit tehetnek a folyó mellett, illetve annak vonzáskörzetében lévő települések lakói, a horgászok, a turisták s a helyi civil szervezetek? A programban részt vevők - a Reflex és az Ökológiai Stúdió mellett a szentgotthárdi Pronas Civil Összefogás, a veszprémi Környezeti Tanácsadók Egyesülete és a Csalán Környezetvédő Egyesület, továbbá a szombathelyi Kerekerdő Alapítvány -, egyebek között az önkormányzatok (melyeknek jogi segítséget is nyújtanak hulladékgazdálkodási rendelettervezetek előkészítésében, kidolgozásában) és a lakosság számára ismeretterjesztő anyagokat állítanak össze, terjesztik azokat, hogy hatékony és takarékos vízhasználatra, a folyékony és szilárd hulladékok szaksze- rű kezelésére hívják fel a figyelmet.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az édesvízkészlet hazánk számára hosszú távú potenciális értéket jelent. Megőrzése elsődleges fel-adat. A Rába magyar oldalon elhelyezkedő, mintegy hétezer négyzetkilométeres vízgyűjtője alatt elhelyezkedő ivóvízbázis védelme így elengedhetetlen.

Dr. Kalas György, a Reflex jogi tanácsadója arról számolt be, hogy az Egészséges környezet - nyitott társadalom című program kiterjesztéseként a régió egész civil társadalmát feltérképezték. Sajnálatosan azt kellett megállapítaniuk: a részvételi demokrácia intézménye mind formálisabbá válik. Erősítése elképzelhetetlen a hatékony (helyi) civil kontroll működtetése nélkül. A demokrácia aktív polgárokat feltételez, akik a közügyekben tájékozottak, és részt akarnak venni az őket érintő döntések meghozatalában; a kontroll nélküli állam könnyen a diktatorikus berendezkedés útjára téved. Az érdemi részvétel egyik alapfeltétele, hogy az érintett állampolgárok és civil szervezetek időben hozzájuthassanak a szükséges információkhoz (adatokhoz, alternatívákhoz...), ismerjék részvételi jogaikat , és éljenek is vele. A demokrácia aktív polgárokat feltételez, akik a közügyekben (is) tájékozottak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!