Hírek

2009.02.13. 03:29

Tévés rendszerváltás

<b>Szombathely </b>- Magyarországon 2011 végére a tévéműsorok analóg sugárzását mindenütt a digitális sugárzás váltja fel. A földfelszíni digitálisok már a megye területének jó részén elérhetők. A megyeszékhely egyik kábelszolgáltatója, a UPC most váltott digitálisra.

Erős D. Zoltán

Az új technika bevezetését az teszi szükségessé, hogy az eddigi hagyományos analóg jeltovábbítási rendszer korlátokat állít a kábeltévé további tartalmi bővítése, minőségjavítása és új kiegészítő szolgáltatások bevezetése elé, fogalmazta meg Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. sajtókapcsolati igazgatója. Miközben újabb és újabb tévécsatornák jelennek meg, s a nagyképernyős tévék terjedésével és az internet használatának széles körűvé válásával a közönség igénye is átalakul. Ezért elérkezett az idő arra, hogy a UPC országszerte digitálisra váltson. Ez a folyamat hat nagyobb városban (Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Székesfehérváron és Veszprémben) már korábban elindult. A kedvező tapasztalatokra építve február 11-étől valamennyi szolgáltatási területükön, így Szombathelyen és Táplánszentkereszten is elérhetővé vált a digitális kábeltévés szolgáltatás az előfizetők számára.

A digitális technológia kiváló képminőséget és több mint 80 csatornás - köztük mintegy harminc új tévéadást tartalmazó - választékot, újszerű kényelmi funkciókat, kiegészítő szolgáltatásokat nyújt. Azokban a városokban, ahol már elérhető a szolgáltatás, a felvevőfunkcióval rendelkező, a sugárzott műsorok megállítását, visszatekerését is lehetővé tevő, tűéles ké-pet biztosító, nagyfelbontású, HD-csatornákat is kínáló csomagokat az előzetesen vártnál többen vették igénybe. A digitális szolgáltatásra áttérő előfizetők több mint harmada ezekkel a többletszolgáltatásokkal rendelte meg televíziós csomagját.

A digitális szolgáltatásra áttérő előfizetők az eddigi analóg csomaggal azonos árszint mellett további 30 csatornával bővebb (összesen 84 adást tartalmazó) kínálatot, elektronikus műsorújságot és intelligens gyerekzárat is kapnak, s akár térhangzású házimozi-hanggal, az eredeti és a szinkronhang közt váltogatva is élvezhetik a tévéadá- sokat.

A minél egyszerűbb átállás érdekében a legbővebb kínálatú (silver) csomaghoz és HBO-hoz minden előfizető díjmentesen és hűségnyilatkozat nélkül kap egy korszerű digitális médiabox vevőkészüléket, melyet a tévékészülékekhez csatlakoztatva kihasználhatók a digitális szolgáltatások előnyei. Ez a DVD-lejátszó méretű berendezés teszi értelmezhető-vé a digitális jeleket a hagyományos, analóg tévékészülékek számára is. Így a digitálisan továbbított tévéműsor és a kiegészítő információk is bármely hagyományos tévékészüléken megjeleníthetők.

A meglévő HBO-előfizetőket külön levélben tájékoztatták a digitális tévére törté-nő átállás lehetőségéről. Ám nemcsak nekik, hanem valamennyi szombathelyi UPC kábeltévé előfizetőnek lehetősége van a digitális csomagok közül választani.

Új tévékészüléket senkinek sem kell vásárolnia az új szolgáltatáshoz. Persze akinek már van HD-vételre alkalmas, LCD vagy plazma- tévéje, az nézheti a nagyfelbontású HD-adásokat is. Havidíj ellenében elektronikus műsorrögzítővel felszerelt, illetve 5 nagyfelbontású HD-adás (m1, m2, Eurosport, National Geographic, HBO HD) vételére alkalmas médiaboxokat is igényelhetnek az előfizetők.

Havi bérleti díj ellenében 2. és 3. médiaboxot is biztosítanak, így akár minden otthoni tévékészülék egyszerűen digitalizálható . Ám a családok enélkül is használ- hatják az összes tévéjüket, ha a kis szobákban megelégszenek a jelenlegi analóg kínálattal. A digitális szolgáltatás mellett változatlanul megmarad az eddigi szolgáltatás is, a külön előfizethető HBO kivételé-vel. Ezt a prémiumszolgáltatást, 2 vagy 5 csatornás változatban, az átállás után már csak digitális formában érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!