Hírek

2009.03.27. 03:29

Celldömölk: a saját kórház ára

Celldömölk - Testületi üléseken, közmeghallgatásokon hónapok óta szerepel a kemenesaljai kórház (adóssága, léte, jövője). Váratlanul Semjén Zsolt sajtótájékoztatóján is téma volt, maga a pártelnök hozta szóba és tiltotta meg rögvest a privatizációhoz való asszisztálást. Mi készül, kérdeztük Fehér László polgármestert.

Budai Rózsa

Az előzmények: az alsósági közmeghallgatáson aggódtak a kórház miatt az emberek, az izsákfain lelkére kötötték a képviselőnek, hogy vigyázzon a kórházra a városvezetés. A testületi üléseken december óta visszatérő kérdés, lehet-e, mikor és hogyan kezelni a kórház 198 milliós adósságállományát. Nem kellene-e máris önkormányzati biztost kinevezni? (A törvény szerint, ha egy intézmény adóssága tartósan meghaladja költségvetésének tíz százalékát, önkormányzati biztosra kell bízni a gazdasági vezetést.) Fehér László polgármester türelmet kért. Jelezte, tárgyal a minisztériummal, a megyei kórházzal, és a legnagyobb hitelezővel, a gyógyszergyártó céggel. Közben, március 11-én, celldömölki előadása előtt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen váratlanul szóba hozta a kórház ügyét. A kérdés arra vonatkozott, mit szól a pártelnök ahhoz, hogy a KDNP helyi önkormányzati képviselői felrúgták a szövetséget a Fidesszel, és az MSZP oldalára álltak a képviselő-testületben. Semjén Zsolt kijelentette: Aki KDNP-színekben politizál, annak a Fidesszel kötött szövetség megkerülhetetlen. Majd minden átmenet nélkül így folytatta: Még egy dolgot szeretnék leszögezni: a kórházprivatizációban bármilyen kollaborálás, asszisztálás politikai értelemben halálhír. Nincs mese, semmifajta kórházprivatizációhoz nem lehet asszisztálni. A zárómondat: A kórházprivatizációban való együttműködés halálos bűn.

A privatizáció szó nyilvános testületi üléseken még nem hangzott el Celldömölkön. Utalás azonban történt egyszer-kétszer a körmendi példára.

Március végén az a kérdés: Milyen a kórház anyagi helyzete, aktuális-e bármilyen privatizáció?

Fehér László polgármester: 

- Sajnos ahogyan a többitől, a mi kórházunktól is vontak el pénzt. Idén 820 milliót ad a működésre az OEP, a kórháznak van 100 millió kö-rüli saját bevétele. Ez azt jelenti, hogy 20-30 milliós hiánnyal kell számolni az idén. És ott van a négy év alatt felhalmozódott csaknem 200 milliós adósságállomány. Ugyan közbenjárásomra kapott a kórház 50 plusz súlypontot, ez havi 8 milliót, éves szinten 90 milliót hoz, de időközben szigorodtak a működtetés feltételei. Az ügyeleti orvoslétszám, az asszisztencia kiállítása elviszi ezt a pluszt. Legnagyobb hitelezője a kórháznak egy gyógyszergyártó cég, amely készségesen tárgyal a városvezetéssel, de a körülbelül százmillió forintos kintlevősége felét egy összegben, a többit részletekben, az év végéig meg akarja kapni.

Tájékozódott a Markusovszky kórház vezérigazgatójánál az együttműködés esélyeiről a polgármester: 

- Az alapállásom az volt, hogy olyan megoldást találjunk, amelyben a celli kórház önállósága megmaradhat. Celldömölk sebészete, szülészete tudna fogadni betegeket. A megyei kórház ebben nem érdekelt. Amíg én vagyok a polgármester, olyan lépést nem teszünk, hogy innét a sebészet és a szülészet elkerüljön.

A jövőről, a lehetséges megoldásokról: átvilágítás, önkormányzati biztos, a működtetés bérbeadása (azaz a magántőke bevonása, köznyelven: privatizáció).

A polgármester válasza: 

- Kezdjük a magántőke érdeklődésével. Igen, jártak befektető társaságok képviselői Celldömölkön is. A februári testületi ülés előtt ezt elmondtam képviselőtársaimnak. Szondáztam a testületet, van-e hajlandóság a működésbe adásra (valószínűleg erről tájékoztatták Semjén Zsoltot). Úgy tapasztaltam, hogy a többség ellenzi. Meg sem akarták hallgatni az ajánlattevőket. Ezért nem terjesztem elő, nem kerül napirendre. Tudomásul vettem. Korábban felmerült, hogy alakítsuk gazdasági társasággá a kórházat, hasonlóan a Markusovszkyhoz. Így is csökkenthetők a kiadások. De a képviselők nem akartak gazdasági társaságot. Jelenleg ott tartunk, hogy pályázattal keressük az átvilágító céget, amely megteszi javaslatait a kórház gazdálkodásának racionalizálására, hogy kezdődhessen az adósság csökkentése. Március végén zárt ülésen fogjuk tárgyalni az átvilágító cégek ajánlatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!