Hírek

2009.03.13. 03:29

Hulladékszállítási díj: 25 helyett 12,5 százalékos lakossági emelés

<b>Celldömölk</b> - Aki figyelt a hulladékudvar avatásakor a Zalaispa vezetőjének szavaira, az is meglepődött a hulladékszállítási díj emelésére, az önkormányzati hozzájárulás mértékére tett javaslaton. Nem is fogadták el a képviselők a cég előterjesztését.

Budai Rózsa

Tavaly júliusban 9 milliárdos beruházás (hetven százalék uniós támogatás, húsz százalék kormányzati, tíz százalék önerő) részeként hulladékudvart adtak át Celldömölkön. A Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás 283 településének egyike Celldömölk. A hulladékgazdálkodás akkor lehet gazdaságos, ha legalább 300 ezer lakosra terjed ki a rendszer (ezt a számot három megye 283 településével lehetett elérni), mondta az átadási ünnepségen a szakember. Azt is han-goztatta Vass Nándor, a projektiroda vezetője, hogy a rendszernek önfenntartónak kell lennie, veszteség nélkül kell működnie, különben egy idő után vissza kell fizetni az uniós támogatást.

A veszteség nélküli működés költségeivel szembesült januárban mind a 283 település önkormányzata. Több tárgyalás, egyeztetési kísérlet után került a hulladékszállítási díj emelésére vonatkozó javaslat a celldömölki képviselő-testület elé. A jegyző, Baranyai Attiláné dr. összefoglalta a körülményeket, a lehetőségeket, amelyek között döntésre kell jutniuk a képviselőknek. Kétféle díjfizetésről beszéltek: önkormányzati terhekről és lakossági díjakról. Az önkormányzat eddig is fizette a hulladékártalmatlanítási díjat (2007-ben 5 millió forintot, 2008-ban 7,6 milliót), az idén 8,5 millióba kerül ez a szolgáltatás. Ezen felül a Zalaispa lakosonként 970 forintot igényel minden önkormányzattól (amortizációra, a jövőbeli fejlesztések alapjaként), ez Celldömölkön kö-rülbelül 11 milliós kiadást jelent. Ami a lakosságot közvetlenül érinti, az a szemétszállítási díj. A Celli Huke Kft. erre több variációt is kidolgozott (53 és 35 százalékos emelés között négyet). A bizottságok az előzetes tárgyalás során 25 százalékos lakossági emelésig vitték le a díjhatárt azzal, hogy a 35 és a 25 százalék közti különbözetet, 4,5 millió forintot az önkormányzat megtéríti a kft.-nek.

Innét indult a vita. Az első felszólaló, Hetényi Endre (KDNP) közölte: ilyen mértékű emeléssel nem ért egyet. Megdöbbentő az emelési igény. Az emelés inflációarányos szokott lenni. Ez több, mint amit a lakosság el bír viselni. Farkas Zoltán (független) sem az amortizációs kvótával, sem a díjemelés mértékével nem ért egyet. Szavazást kért javaslatáról: a lakossági hulladékszállítási díj 12,5 százalék legyen. Hetényi László (KDNP), Makkos István (Fidesz) egyetértett a 12,5 százalékos javaslattal. Söptei Józsefné emlékeztette a testületet arra, hogy az önkormányzat tagja a Zalaispának, ötven százalékban tulajdonostársa a Celli Huké-nak. Ezért tárgyalásokat javasolt az amortizációs költség fokozatos bevezetéséről, a díjemelési különbség kompenzálásáról. A jegyző elmondta: a Zalaispa társulási tanácsa még soha nem volt határozatképes. A kis önkormányzatok nem jelennek meg, mert nem tudják fizetni ezeket a költségeket. De a Zalaispa nem lehet veszteséges, hiszen akkor vissza kell fizetnie az uniós támogatás nagy részét. Azt is jelezte, hogy a 12,5 százalékos emelés azt jelenti, hogy az önkormányzatnak még 4,5-5 millióval nő a fizetési kötelezettsége. Dr. Baráth Katalin (Fidesz) javasolta: ilyen hely- zetben ne költsön 14 millió forintot két szociális lakás vásárlására az önkormányzat.

Szavazások zárták le a vitát. A 12,5 százalékos lakossági díjemelést (a 25 százalék helyett) 15 igennel, 2 nemmel fogadta el a testület. Az amortizáció háromlépcsős bevezetéséről szóló javaslat 16 igent kapott. A nyugdíjasok kedvezményének szűkítését tartalmazó határozat is 16 igennel emelkedett érvényre. (Az új kedvezményekre, az új tarifákra még visszatérünk.) A szociálislakás-vásárlásra vonatkozó javaslatot is elfogadták (9 igen, 7 nem, 1 tartózkodással).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!