Hírek

2009.03.05. 03:28

Válság idején a szellemnek kell nyílnia

<b>Lendva </b> - Tegnap a lendvai Bánffy központban kiemelt médiaérdeklődés közepette írták alá Vas és Zala megyék, valamint a szlovéniai Muravidék idei együttműködési megállapodását.

Kozma Gábor

Majthényi László, a megyei önkormányzat alelnöke vezette azt a csapatot, amely tegnap aláírta az idei évre szóló megállapodást. Kapiller Sarolta titkárságvezető, Kutszegi István vezető főtanácsos, valamint a közgyűlés kulturális bizottságának vezetője, Mészáros Árpád képviselte rajtuk kívül Vas megyét az ünnepélyes aktuson a lendvai Bánffy központban. Ki-emelt médiaérdeklődés mellett került sor az aláírásra, ezt megelőzően pedig a három fél értékelésére. Elsőként Maj-thényi László szólt az ünneplőkhöz: Ma válság van, de ez nem letörést, hanem előremenetelt jelent számunkra. Sokan számolják pénzüket ilyen időkben, de nem minden mérhető forintban vagy euróban. Azt hiszem, az elmúlt húsz év, amely a három megye, tájék együttműködéséről szólt, nemcsak a hármasfogat, hanem az egyetemes európai rendnek is értéke.

Manninger Jenő, Zala megye közgyűlésének elnöke is a hármas együttműködés előnyeire helyezte a hangsúlyt. Idézhetném a korabeli nagy kultúrpolitikust, aki azt mondta, hogy válság idején kell csak igazán a szellemnek megnyílnia. Sokan gondoljuk ezt ma is, itt is. A két megye, valamint a Muravidék együttműködése kiterjed a kulturális, az oktatási és a gazdasági területekre is. Az elmúlt években rengeteg művészeti csoport, tanár, művész cserélt eszmét, és kölcsönösen, munkája idejére, határt, öregbítve e sajátos földrajzi térség szintén sajátos kultúráját.

Kepe Lili, a lendvai rendezvény házigazdája felolvasta Göncz László szlovéniai magyar nemzetiségi országgyűlési képviselő levelét, aki hangsúlyozta: húsz év óta először nem tud fizikailag jelen lenni az aláíráson. A térségben ez a legfontosabb, rendszeralkotó kulturális együttműködés, így mind Vas és Zala, mind a Muravidék élenjáró a hidak építésében... Nehéz év jön, de ebben a nehéz évben is tartható az, amit mindig is tartottunk: meghaladni a papíron szerződésbe foglaltakat. Vagyis többet tenni egymásért, mint amit leírtunk. Azt hiszem, ez az együttműködés segíthet bizonyos gondok feloldásában is. Vannak problémák országunkban a magyar- szlovén kapcsolatokban, de ha olyan pozitív példát mutatunk, amit a most aláírandó szerződés mutat, kifoghatjuk a szelet a kételkedők vitorlájából. Kocon József, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke kiemelte: a muravidéki magyarok is tudnak már kínálni programokat a két megyének. Hangsúlyozta: az aláírás remény a jövőre nézve. Ezután taps kíséretében szignálták a vezetők a dokumentumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!