Hírek

2009.03.24. 03:28

Vízkincs: a korábbinál szigorúbbak lettek a határértékek

Megyei körkép - Az Európai Unió elvárásai szerint 2009. december 25-éig kellene megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a magyarországi ivóvizek maradéktalanul megfeleljenek az előírt határértékeknek.

Erős D. Zoltán

Magyarország uniós csatlakozásával hazánk számára is kötelezővé vált az ivóvízszolgáltatásra vonatkozó közösségi előírások betartása, különös tekintettel az arzén-, valamint ammóniumtartalomra vonatkozó határértékekre. Wagner József, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója szerint azonban sem országosan, sem megyei szinten nem sikerül betartani az erre megszabott 2009. december 25-ei határidőt, ezért a kormány várhatóan kezdeményezi ennek 2012-re való módosítását.

Magyarországon a vízellátás önkormányzati feladat, így a települések feladata lenne a szolgáltatás ellátásához szükséges minőségi feltételek biztosítása. Ám ők ezt jórészt a rendszereket működtető Vasivíz Zrt.-től várnák. Ám a vezérigazgató szerint ez akkor lenne megalapozott, ha a szolgáltatások áraiba már korábban beépültek volna a rendszer fejlesztését, a hosszú tá-vú zavartalan működtetését garantáló költségek.

A Vasivíz működési területén az ötvenhétből tíz vízellátó rendszer által szolgáltatott víz minősége nem felel meg jelenleg a szigorú uniós követelményeknek. Hatnál a megengedettnél nagyobb arzén-, négynél pedig a magas ammóniumtartalom okoz gondokat. A vezérigazgató szerint ez nem azt jelenti, hogy az érintett helyeken egészségre ártalmas lenne az ivóvíz, csak egyfajta figyelmeztetés. Az arzén megengedett határértéke például a korábbinak ötödére csökkent, ám itt figyelemmel voltak azokra az országokra is, ahol nagy a tengerihal-fogyasztás, amivel a magyarországinál jóval magasabb arzénmennyiség kerül a szervezetbe.

Az önkormányzatok nem rendelkeznek az összesen több mint 500 millió forintba kerülő beruházás anyagi fe-dezetével, így csak pályázati úton lehetséges a forrás előteremtése. A Vasivíz Zrt. több mint 20 millió forintért elkészíttette a terveket, ám egyelőre csak Csepreg, Körmend, Káld és térsége önkormányzatai pályáznak az uniós támogatásra. Van, ahol nem minden, az adott vízrendszerhez tartozó település vállal részt a fejlesztésből. Wagner József elmondta, hogy a Vasivíz a költségek 10 százalékát magára vállalja; ez szerencsés esetben mentesíti az önkormányzatokat az önrész vállalásától, ám az ennél nagyobb önerőt az önkormányzatoknak kell előteremteniük. Miközben vannak települések, amelyeknek a pályázat elkészíttetésére sincs pénzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!