Hírek

2009.04.25. 02:29

Bajban vannak Molnárék

VN - Ez egy nagyon rendes, de nagyon nagy bajban lévő család. Az anya rákos, az apa két hónapja lett munkanélküli. A rezsi szinte elviszi minden pénzüket, de hát enni is kell. Három fiuk közül a kicsi speciális iskolába Sopronba jár, nem hall jól. A felvett kölcsönük okoz nagy gondot. Ennyit mondott a családról Marietta, a Karitász igazgatója. Meglátogattuk őket.

Némethy Mária

- 1994 óta pajzsmirigyrákom van, aztán cukorbeteg lettem, asztmás, pánikbeteg és depressziós - sorolja első mondataként Molnár Ferencné Rita, amikor leülök negyedik emeleti lakótelepi lakásuk foteljébe. Már várt. A Karitásztól hoztak össze bennünket: borzasztó helyzetben van a család, ha lapunk olvasói segítenének rajtuk, a legjobb helyre adakoznának. Rita szomorúan beszél, időnként rátéved pillantásom remegő kezeire.

- Tizenöt éve rákosan élni borzasztó lehet - nyögöm ki.

- Két műtétet végeztek, de nem tudtak rajtam Szombathelyen segíteni, nincs itt olyan onkológiai kezelés. Utaznom kellett.

Saccolni sem merem, mekkora a papírtömeg súlya, amelyet előszed. Zárójelentések, műtétek dokumentumai. Mert lett több is. Olyan időszak is volt, amikor azt hitte, kigyógyult a rákból.

A fotózás kedvéért két szófukar, nagyra nőtt kamasz fia is bejön a szobába. Ezen felbátorodva a kicsi is előkerül, egy plüssnyuszit dug az orrom elé, mert olyan szép. Majdnem együtt a Molnár család. A legidősebb srác, a 17 éves Bálint meg a 15 éves Bence. Szakközépbe járnak. A legkisebb Sopronba.

- Daniról ma Budapesten megállapították, hogy 96-os az IQ-ja, iskolaérett - újságolja Rita mosolyogva. Ez az egyetlen mosoly, ami átfut az arcán kétórás beszélgetésünk alatt. Dani hallássérült, kétévesen betegedett meg. Hétvégére jön csak haza. Ritának ez a legnagyobb fájdalma. Sír, önmagát okolja minden bajukért. Vigasztalhatatlan.

- Hajnali háromkor keltem, újságot hordtam ki, hatra vittem az óvodába Danit, hatnegyvenkor meg bent voltam már a munkahelyen. Varrónő voltam. Minden munkát elvállaltam, hogy boldoguljunk. Még betegebb lettem. Öt év után mentem bizottság elé. Azonnal lerokkantosítottak. A férjem két hónapja, 15 év után lett munkanélküli. Pedig jó munkaerőnek tartották.

Mennyiből élnek havonta? Rita sorolja, a végösszeg 157 ezer forint. Ötüknek.

- Teljesen a padlón vagyunk. Minden hónap negyedik hete az már kész varázslás. Lefagyasztott kenyér, a szemközti kis ABC-ben hitel. A férjem most is a kertben, felállította a fóliasátrat, próbál termelni a konyhára. Ha nem lenne a Karitász, talán már nem is lennénk.

Mi a legégetőbb gondjuk? Használhatatlan a hűtőjük. És 250 ezer forint a számukra kifizethetetlen adósságuk. Rita azt mondja: megszólják majd őket. Biztatom, ennyire talán nem gonoszak az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!