Hírek

2009.04.24. 02:28

Egy romantikus főlevéltárnok

Szombathely (vv) - Út-, táj- és topográfiai leírások, feljegyzések és adatok Vas megyéről a 16-20. századból - ez volt a témája a tegnap megrendezett XXVI. Levéltári Nap előadásainak.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Az idei program rendhagyó módon már szerdán elkezdődött a Szent Márton utcai temető A 8-7-es parcellájánál. 88 évvel ezelőtt itt helyezték ugyanis örök nyugalomra Balogh Gyula (1837-1921) vármegyei főlevéltárnokot. Sírját 1963-ban még kereszt jelölte, aztán bezárták a temetőt, és sok minden mással együtt nyoma veszett Balogh Gyula mementójának is. Az önkormányzat, a levéltár és a Vas Megyei Temetkezési Vállalat azonban fontosnak érezte, hogy a főlevéltárnok végső nyughelyének síremlékét felújítsák - hangzott el a sírkő avatásán. Feiszt György levéltáros elmondta, Balogh Gyula nem volt képzett levéltáros, sem históriát egyetemen tanuló történész. Jogot végzett, jó íráskészséggel megáldott ember volt, aki több mint egy évtizedes újságíróság után vállalt megyei hivatalt. Emlékét méltó módon őrzik reprint formában újra kiadott könyvei, melyeket olvasva személyisége, s kicsit romantikus habitusa is jól rekonstruálható. Balogh Gyula nevét a helytörténészek számára a Vas vármegye nemes családjai című munkája tette halhatatlanná. E kötet könyvtárban található példányait az évtizedek alatt szinte ronggyá olvasták , mára néhány éve megjelent reprint kiadása is hiánycikké vált. Tegnap a levéltári nap megnyitóján Tilcsik György, az intézmény igazgatója szintén a múltat idézte. Idén ugyanis a 26. levéltári konferenciára gyűltek össze a szakma képviselői, az út-, táj- és topográfiai leírások kedvelői. Mint mondta, első alkalommal 1984 áprilisában hívta életre a konferenciát a Vas Megyei Levéltár. A rendezvényt Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, felidézve az elmúlt esztendők témaválasztásait. Kiemelte: a negyed évszázados rendezvényt mindig is színvonalas, nagy érdeklődésre számot tartó témakörök jellemezték. A konferencia elnökeként Bácskai Vera nyugalmazott egyetmi tanárt, az előadók sorában pedig Kocsis Zsoltot, Bariska Istvánt, Dominkovits Pétert, Feiszt Györgyöt, Tilcsik Györgyöt, Kiss Gábort, Mayer Lászlót, M. Kozár Máriát és Söptei Imrét köszöthette a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!