Hírek

2009.04.27. 02:29

Folytatódik a vita a Markusovszky kórházról

Szombathely - A városi és a megyei önkormányzat között további tárgyalásokra van szükség ahhoz, hogy kialakuljon az az összefogás, amely megfelelő hátteret adhat a kórház működéséhez. A politizálás kórtünete az, ami a megyei kórház körül kialakult vitát jellemzi

Erős D. Zoltán

Bár hivatalosan nem szerepelt a pénteki megyei közgyűlés tárgysorozatában a megyei kórház ügye, a testület mégis ezzel a kérdéssel foglalkozott a legtöbbet. Napirend előtt Szücs Gábor, az MSZP frakcióvezetője kért szót, s azt szorgalmazta, hogy a következő közgyűlésen részleteiben foglalkozzanak a kórház, ezen belül a járóbeteg-ellátás helyzetével. Hozzászólásának apropóját az adta, hogy a megyei és a szombathelyi önkormányzatnak hosszú ideje nem sikerül dűlőre jutnia a kórház ügyében, s erre mintegy válaszul a megyeszékhely önálló járóbeteg-ellátó rendszer létrehozását fontolgatja. Ez a helyzet nem jó a kórháznak sem, hiszen ebben a helyzetben nem kapják meg a jogos elismerést azok, akik becsületesen és tisztességesen teszik a dolgukat. Az intézménynek hiányzik az a támogatás is, amellyel korábban a város segítette a gép- és műszerbeszerzéseket.

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: javaslatot dolgoztak ki a kórház működtetésével kapcsolatos konzultatív testület létrehozására, amelyben a megye, a város és az intézmény is képviseltetné magát. A testület álláspontja, valamint a városi bizottság tervezete között kellene a konszenzust megteremteni. A közgyűlés elnökének véleménye szerint ez a két szakmai bizottság feladata lesz, s ennek tükrében tárgyalhatja majd májusban ezt a kérdést a megyei közgyűlés.

Németh Kálmán, Szombathely alpolgármestere szerint a vita alapvető forrása, hogy a megyei kórház székhelyét a közgyűlés áthelyezte Szentgotthárdra. Véleménye szerint nem is annyira szakmai, mint inkább érzelmi kérdés, hogy visszakerüljön a megyeszékhelyre. Amennyiben a kórház ügyében nem lesz előrelépés, akkor a város kénytelen lesz a MÁV-rendelő közreműködésével létrehozni az önálló járóbeteg-ellátást. Azt azonban az alpolgármester is elismerte, hogy ez a megoldás sem szakmailag, sem pénzügyileg nem lenne jó senkinek, hiszen a feladat ellátásához a kórház rendelkezik a feltételekkel.

Patyi Elemér, a VÖE frakcióvezetője a politizálás kórtünetének nevezte a kórház ügyét. Megkérdezte: ha a változtatás senkinek sem jó, akkor minek ez a hajcihő. Majthényi László megyei alelnök arról beszélt, más területeken sikerült együttműködni a várossal, ám bőven vannak kihasználatlan lehetőségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!