Hírek

2009.04.29. 02:26

Kerekezéssel a környezetért is

Szentgotthárd, Kuzma, Jennersdorf - Közös regionális, többek között környezetvédelmi problémákról is szó esett azon a - demonstratív céllal szervezett kerékpártúrán - amely a hármas határon zajlott vasárnap, élénk érdeklődés közepette.

Szenkovits Péter

Lassan húsz éve, hogy az Európa megosztottságát szimbolizáló vasfüggönyt elsöpörte a változások szele. Az egykori nyomvonal helyén ma már kerékpárutak kötik össze a korábban elválasztott régiókat, településeket, családokat. E kerékpárutak egyik kezdeményezője Michael Cramer német zöldpárti EP-képviselő, aki április 26-án részt vett azon a túrán, melyet az osztrák Zöldek hirdettek és szerveztek meg. Az egész napos kerékpártúra céljai között szerepelt, mint azt Soós Zoltán, a Pronas Cicil Összefogás Egyesület elnöke lapunk érdeklődésére kifejtette, hogy a résztvevők felidézzék a hármas határ közös történelmét a bejárt történelmi helyszínek alapján; felmérjék a lehetőségeket a régióban; megismerjék a közös regionális problémákat, fókuszban a tervezett hulladékégetővel; tudomást szerezzenek a szomszédos szervezetek és a helyiek kezdeményezéseiről; közös programokat dolgozzanak ki, továbbá mindezek alapján egy közös úgymond zöld projektet alkossanak meg.

Az úthoz csatlakoztak a három ország zöld szervezeteinek képviselői: Szlovéniából az SMS elnöke (Darko Krajnc), Magyarországról a Lehet Más a Politika (LMP) választmányi tagjai (Szabó Tímea és Jávor Benedek), Ausztriából a Zöldek helyi képviselői (Ulrike Lunacek, Heike Possert-Lachnit).

A kerékpártúra nyilvános volt, azon bárki részt vehetett, így csatlakozott sok szentgotthárdi és környékbeli vasparipás. A Pronas tagjai közül is jó páran kerékpárra ültek, hogy képviseljék álláspontjukat - a város határába tervezett szemétégetőről - az osztrák és szlovén médiának.

Vasárnap reggel mintegy hatvan kerékpáros indult Szentgotthárd központjából Jennersdorfba. Zömmel helyiek, de érkeztek Zalaegerszegről, Budapestről, Sárvárról és Celldömölkről is. Jennersdorfban Christiane Brunner, Rudi Dujmovits és számos, az égetőellenes küzdelemben együttműködő barát fogadta, illetve kínálta frissítővel a népes csapatot.

A három ország környezetvédő szervezetei rövid, angol nyelvű tájékoztatót adtak. A sajtósok élénken fotózták a Pronas BEGASAURUS molinóit, amit a Zöldek transzparense mellett feszítettek ki. Szabó Tímea, az LMP EP-listavezetője a szemétégetőről mondta el szervezete álláspontját. Fontosnak nevezte a helyiek határozott kormányzati és EU-s képviseletét.

Az osztrákokkal és szlovénekkel kibővült kerékpárosok a szlovéniai Kuzma felé vették az irányt. Rövid pihenő - és az ebéd elfogyasztása - után feltekertek a Hármashatár-kőhöz, ahol élénk eszmecsere alakult ki az első világháborút lezáró békekötésekről. Egyetértettünk, hogy a történelem sok megoldatlan, érzelmileg nehezen feldolgozható fejezetet írt a könyvébe , idézte fel Soós Zoltán.

A csapat Felsőszölnök felé vette az irányt, s a határ átlépése után Szentgotthárdig gurultak a bringások. A Lipa adott helyet a fáradt kereke-seknek. A napot sajtótájékoztató zárta. Soós Zoltán egyebek között elmondta: Azok a közösségek, amelyeknek a tagjai nem képesek a saját érdekükért küzdeni, alulmaradnak ebben a világban. Szentgotthárd nem ezt az utat járja. Arra kérte a három ország politikusait, hogy képviseljék az EU-ban a helyi közösség ügyét, s tegyenek meg mindent, hogy megfelelő módon kezeljék a jövőben az unió bármely két országa között felmerülő olyan problémákat, mint ami napjainkban mérgezi a légkört a magyar- osztrák határon .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!