Hírek

2009.04.14. 02:29

Patkók százai kerültek rá a tojásokra

Sárvár, Bükfürdő - Szombat délelőtt 11 órától a sárvári, vasárnap délelőtt pedig a bükfürdői Danubius hotel kertjében egy világrekorder tojáspatkolóval találkozhattak az érdeklődők.

Bajdó Bettina

Koszpek József tojáspatkoló bajnok minden évben húsvétkor látogat el a megyénkbe. Eddig főként Szombathelyen voltak kiállításai, idén azonban változtatott a hagyományon, s húsvétkor Sárváron és Bükfürdőn mutatta be mesterségének csínját-bínját. A szakmája szerint patkoló- és kocsikovács a helyszínen beavatta az érdeklődőket a tojáspatkolás rejtelmeibe, autógrammokat osztogatott, közben pedig még arra is volt ideje, hogy saját magáról is meséljen.

- Igazi kovács dinasztiából származom, nagyapám, édesapám mesterségét bátyámmal együtt visszük tovább - mondta Koszpek József. - A tojáspatkolással 1985-ben próbálkoztam először, az évek során a középkorból átvett, hagyományos tojáspatkolás elemeit fejlesztettem tovább. Mindenféle tojással dolgoztam már, a pintytojástól a strucctojásig díszítettem már mindent az egyedileg, kézi kovácsolással készült patkóimmal.

A mester a legbüszkébb az 1119 miniatűr patkóval megpatkolt strucctojásra, melyet 1995-ben a Guinness rekordok könyvébe is bejegyeztek. Munkáit a világ minden táján ismerik, tojásai eljutottak már Japánba, Ausztráliába és Amerikába is, s sok közülük magángyűjteménybe is került.

- Nagyon aprólékos munka a tojáspatkolás - tette hozzá a bajnok-, nagyon kell vigyázni, ugyanis a tojáshéj könnyen törik. - Természetesen velem is előfordult már, hogy megroppant a kezemben a tojás, ilyenkor nincs mit tenni, újra kell kezdeni a munkát. Ez akkor a legbosszantóbb, ha akkor történik, amikor az ember az utolsó patkót tenné a tojásra. Általában nagyon vigyázok, s finom szeget használok a munkám során.

Koszpek József hozzátette még, hogy kutatásai szerint ezt a népi mesterséget nagyon kevesen művelik a világon, s mint magyar specialitást tartják számon. Ezért munkájával ebben a népművészeti ágban is szeretné fenntartani és öregbíteni a magyar nép jó hírnevét. Az 1119 miniatűr patkóval patkolt strucctojás 14 éve került be a Guiness rekordok könyvébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!