Hírek

2009.04.22. 02:29

Pénzgyűjtési akció a Kemenesaljai Egyesített Kórház megsegítéséért

Celldömölk - Kórházunkért jelszóval indított pénzgyűjtő akciót Cserági Istvánné, a Misszió Egyesület Vas megyei képviseletének vezetője. A pénteki est fő vendége Jókai Anna író volt.

Budai Rózsa

A kemenesaljai művelődési központ aulájában köszöntötte Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke és Cserági Istvánné a hívó szóra megjelent közönséget. Az adóssággal küzdő Kemenesaljai Egyesített Kórház megsegítését vállalta fel a Misszió Egyesület vasi képviselete, amely eddig is támogatta a kistérség intézményét. Hét év alatt 22,5 millió forint értékű adományt juttatott a kórháznak. Cserági Istvánné most a misszió eddigi legnagyobb vállalkozását jelentette be: csekket nyomtatnak, és kezdenek terjeszteni már a héten Celldömölkön és a kistérség 27 településén.

A Misszió Egyesület nemcsak kért, adott is. Először Kövi Szabolcs zeneszerző adott meditációs koncertet, majd Jókai Anna Kossuth-díjas író intelmeit, gondolatait hallhatta a közönség. Az írónő másfél órás előadásából idézünk néhány részletet.

A nyitottságról: A legnagyobb baj az, hogy az embe-reknek nincs mércéjük. Sokan hirdetik is a világban, hogy nincs is objektív mérce, nincs abszolút erkölcsi mérce, egyik embernek ez a jó, a másiknak meg az. Ez a szabadság korszaka. Én pedig azt gondolom, ha az embernek nincs egy fix pontja az életben, amihez viszonyítva meg tudja mondani, mi a jó és mi a rossz, akkor teljesen el fog veszni, akkor át lehet ejteni. Vitában állok az ál liberális szemlélettel, amely eszményíti a nyitottságot. (Elrettentő példáit az őserdőbeli celebvilágból vette.) Nyitottnak lenni nem minden esetben jó. Mikor kell nyitottnak lenni? Ha egy szenvedő kopog az ajtónkon, ha valaki irgalomra vár, ha valaki jót hoz a világból. De be kell zárkózni a gonosz indulatok elől. Mi a mi lelkünk? Átjáróház? Szilárd erkölcsi középpontunknak kell lenni, ami nem azt jelenti, hogy hibátlanok, bűntelenek vagyunk, mert olyan ember nincs. Azt kell tisztázni, felismerni, mi a jó irány.

A családról: Védeni kell a legkisebb közösséget. Demagóg volnék, ha azt mondanám, hogy a családi élet lampionos kerti ünnepély. Ó, dehogy. Családban élni nagyon nehéz. A legszeretőbb családban is nagyon nehéz. Ez munka, feladat. A megbocsátás feladata, a másik elviselésének feladata, a szeretet fenntartásának feladata. Evangéliumi mondatot mondok: Egymás terhét hordozzátok. Én abban is hiszek, hogy a gyerekeinket meg kell szülni, az életet világra kell hozni. De a családból nem szabad kalitkát csinálni. A régi családok kalitkaként működtek, mindenki szabadulni akart belőle. Fészekké kell válni, onnan ki lehet röpülni, de mindig vissza lehet térni. Fészek-családokat kellene építeni, mert ez volna az a mag, ami ezt az országot a mai, ájult állapotából magához tudná téríteni.

A segítésről: Teréz anyának egyszer beszólt egy dromedár riporter: Maga nem látja, hogy amit csinál, teljesen hiábavaló? A pici asszony fölemelkedett a mikrofonhoz: - Tetszik tudni, én nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy a világ igazságtalansága végtelen. Tudom, hogy a szenvedésnek, a fájdalomnak az óceánjában élünk. De tetszik tudni, én meg a lányaim mindennap elveszünk egy cseppet ebből a rettenetes óceánból. Tetszik tudni, ezért élünk. És Jókai Anna hozzátette: Megnyugodtam, éreztem, ez Isten demokráciája. Nem néz a diplomára, a pénzre, a szépségre, az életkorra. Mindenkinek megadja azt a kegyet, hogy egy cseppet naponta elvegyen az emberiség szenvedéséből. Ezt fogják számon kérni tőlünk. Egy csepp. Ez Isten kegyelme. Ez lehet egy mosoly, egy gesztus, egy adomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!