Hírek

2009.06.10. 02:28

Egyre többen térnek át tömbfűtésre Sárváron

Sárvár - Leválás vagy kivárás? teszik fel maguknak gyakran a kérdést a távhős lakásban élők. A távhő alapdíja és hődíja is csökkenhet ősztől kormányzati, valamint önkormányzati döntések hatására.

Varga Nóra

2006-ban kezdődött Sárváron a távhőről való leválás, ez a folyamat az utóbbi időben jelentős mértékben lassul. Az 1446 távhős lakásból 2006-ban 249 vált le a szolgáltató rendszeréről, s tért át tömbfűtésre. 2009-re ez a szám meghaladja a négyszázat. A sárvári távhőhöz most közel 1000 lakás és számos közintézmény tartozik. A távhő munkatársai továbbra is arra kérik a sárvári fogyasztókat, hogy mielőtt döntenek, járják körül, hogy milyen lehetőségeik vannak.

Németh Zsolt, a Sárvári Távhő Kft. felügyelőbizottságának az elnöke reméli, hogy a távhőben rejlő lehetőségeket képes lesz hazánk néhány éven belül kiaknázni. De ahhoz, hogy ezt elérje az ország, a kormányzatra, az önkormányzatokra, a lakosságra és a távhőre is várnak még feladatok. A felügyelőbizottság elnöke úgy gondolja, a taktikus kivárás előnyösebb lehet, mint egy hirtelen döntés. Hozzátette, egyre inkább taktikusak a sárváriak. A gáz hamarosan szabadáras termék lesz a piacon. Ez azt jelenti, hogy a nagyfogyasztók, mint a távhőszolgáltatók a következő fűtési szezontól (szeptember, október) jelentősen olcsóbban juthatnak a gázhoz, mint az egyedi kisfogyasztók. 

Németh Zsolt úgy folytatta, hamarosan a távhő áfája mintegy hét százalékkal kevesebb lesz a gáz áfájához képest. Egy kormányzati döntés értelmében várhatóan rövidesen megszűnik a gázár- támogatás, így a gázár-liberalizáció és az áfacsökkenés után a távhős lakásokban élők nagy valószínűséggel kevesebbet fognak fizetni a fűtésért, mint az egyedi tömbfűtéses otthonban élők. Magyarország a fejlett nyugati országok irányába halad, így elkerülhetetlen a gázdrágulás. Itthon egy gázkazános fűtésű családi ház éves fűtési költsége egyelőre fele annyi, mint az uniós átlag fűtési költség. Ugyanakkor, a földgázhoz - a reálkeresethez képest - két és félszer többért jut hozzá egy magyar család, mint a nyugati országokban élők. Németh Zsolt hozzátette, hogy a fejlett Európai Unióban élők viszont ezt az összeget könnyen kigazdálkodják. A hőellátás költsége viszont a családi költségvetésben éves szinten az uniós országokéhoz képest hazánkban ötször annyiba kerül. Németh Zsolt hozzátette, ennek megvannak az okai. Sokat nyom a latban, hogyan szigetelték a házat, a nyílászárók mennyire modernek, a ház műszaki berendezései korszerűek-e, karbantartották-e az épületet.

- Azt tervezzük, hogy a Sárvári Távhő Kft. által az intézményeknek biztosított hőellátás költségét a következő egy- másfél évben mintegy tíz százalékkal csökkentjük - emelte ki a felügyelőbizottság elnöke, majd úgy folytatta, hogy a városi képviselők hőenergia-vásárlásról szóló szerződések felülvizsgálatáról dönthetnek hamarosan. - Úgy látom, hogy ennek az eredményeképpen a következő fűtési szezontól akár öt százalékkal is kevesebb lehet a távhő alapdíja Sárváron. Az áfacsökkenés, a gáz árának a liberalizációja és a kedvezőbb beszerzési lehetőségek pedig a hődíjban jelenthetnek akár kétszámjegyű csökkenést a jövőben - fejtette ki Németh Zsolt. - A hátralékokat megpróbáljuk az eddigiekhez képest még szigorúbban kezelni. A kintlevőségek összegét pedig csökkenteni fogjuk. A válság hatására nem nőtt jelentősen a távhődíjat nem fizetők száma a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!