Hírek

2009.06.06. 02:28

Fiatal zenészek az élvonalban

Szombathely (van) - Szép eredményeket értek el a Művészeti Szakközépiskola diákjai. Hotzi Panni országos zongoraversenyen második lett. A Király Dóra-Simon Bettina duó egy nemzetközi furulyaversenyen szintén második helyet szerzett.

Varga Nóra

Már szinte törvényszerű, hogy a zenei versenyeken szinte mindig az élmezőnyben végeznek a művészetis diákok. A Király Dóra-Simon Bettina duó a Kolozsváron megrendezett La Stravaganza nemzetközi barokk kamarazenei versenyen a második helyet szerezte meg. A bírák első díjat nem osztottak ki. A megmérettetés igazi fesztiválhangulatban telt, a rendezők a versenyen túl koncerteket, mesterkurzusokat is szerveztek. A lányok két francia és egy német művel készültek a versenyre, mindegyiket altfurulyán játszották el. Tartottak is attól, hogy ez a zsűrinek nem igazán tetszik majd, végül a bírák értékelték ezt a szokatlan előadásmódot. Húsz csoport nevezett be a versenyre, ebből 18 Románi-ából, kettő Magyarországról érkezett. A két művészetis diák együttjátékban verhetetlen, hangzott el a verseny utáni értékelésben, továbbá a bírák megdicsérték a stílusismeretüket is.

A 12. osztályos Király Dóra és Simon Bettina négy éve furulyázik együtt, osztálytársak, és egy kollégiumi szobában is laknak. Dóra a celldömölki zeneiskolában sajátította el az alapokat. A bécsi és a brémai egyetemre felvételizik az érettségi után. Bettina második osztályos korában kezdett el furulyázni Hévízen. Elmondása szerint rengeteg érzékenységet és finomságot lehet a furulyával kifejezni. Sok ember nem is gondolná, mennyi mindent ki lehet hozni ebből a kis törékeny hangszerből. Ő is a bécsi egyetemre felvételizik. Mindkettőjüket Prehoffer Gábor készítette fel a kolozsvári versenyre. 

A 11. osztályos Hotzi Panni a békéscsabai Művészeti Szakközépiskolában megrendezett 13. országos zongoraversenyen második helyezést ért el, valamint egy Chopin- darab előadásáért különdíjban részesült. Az ország legjobb ifjú zongoristái mérték össze a tudásukat ezen a megmérettetésen. Panni a harmadik korcsoportban versenyzett, amelyben összesen tizenegyen indultak. Közülük négyen jutottak a döntőbe, a szombathelyi lány a második helyet szerezte meg. Emellett a megmérettetésen induló közel ötven diák közül Panni kapta meg a különdíjat, mivel ő játszott legszebben Chopint. A versenyre Hirschberg Henrik készítette fel az ifjú zongoristát.

- Még pontosan nem tudom, hogy hol szeretnék továbbtanulni a középiskola után, de az biztos, hogy zenész szeretnék lenni - mondta el Hotzi Panni. - A zsűri szerint időnként sietek a zongorajátékom során, ebben kell egy kicsit még javulnom a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!