Hírek

2009.06.16. 21:08

Nagy Imre újratemetésére emlékeztek a fővárosban

Budapest - Koszorúzással, gyertyagyújtással, konferenciákkal, koncerttel emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira kedden, Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai újratemetésének 20. évfordulóján, Budapesten.

MTI


Egy emlékező meggyújt egy mécsest a Corvin közben az 1956-os forradalom mártírjainak fényképei előtt Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 20. évfordulóján. MTI Fotó: Kollányi Péter

A megemlékezések sora délelőtt a Vértanúk terén kezdődött. Nagy Imre szobránál Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bajnai Gordon miniszterelnök és Pálffy Ilona, az Alkotmánybíróság főtitkára helyezte el a közjogi méltóságok közös koszorúját. Virágokkal emlékeztek a mártírokra Nagy Imre hozzátartozói, a politikus nevét viselő alapítvány és társaság képviselői, az 56-os szervezetek, a kormány több tagja, valamint szocialista és szabad demokrata politikusok. 
 
Megemlékezést tartottak a Kozma utcai Kisfogházban is, ahol annak idején kivégezték Nagy Imrét és társait. Bajnai Gordon miniszterelnök az udvaron az 1956 után kivégzettek, Boross Péter volt kormányfő pedig az 1945 és 1956 között kivégzett mártírok emléktáblájánál helyezett el virágot.Bajnai Gordon a Kisfogház folyosóján lévő emlékkönyvbe azt írta: "Szolgáljon emlékül és tanulságul a jövendő generációknak e megrendítő hely és a hősök példája." Boross Péter a Kisfogház udvarán azt mondta: "Ez nem a hangos ünnepségek helye és ideje", azért jöttünk ide, hogy "megálljunk egy percre, fejet hajtsunk és legyünk együtt azokkal legalább gondolatban, akiket galád módon halálba küldött egy velejéig gonosz rezsim". 
 
Szili Katalin Mécs Imrével és Losonczy Annával közös parlamenti megemlékezésén úgy fogalmazott: az ,56-os vértanúk napja nem csupán az emlékezésé, sokkal inkább a halálon diadalmaskodó élet, az elpusztíthatatlan igazság és az emberi méltóság napja, és így együtt a legnagyobb közösség, a nemzet megújulásáé is. A házelnök kedd reggel a mártírok emlékére virágot helyezett el a rákoskeresztúri Új köztemetőben, a 301-es parcellában. Sólyom László köztársasági elnök délután helyezte el a megemlékezés virágait a sírkertben, először a 300-as parcella emlékkövénél, majd Nagy Imre és a névtelen áldozatok sírjánál Ezután Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál és Szilágyi József sírjánál rótta le kegyeletét.
 
Az évforduló alkalmából felavatták Maléter Pál 1956-os honvédelmi miniszter szobrát a nevét viselő laktanyában. Jelen volt Mandur László, az Országgyűlés alelnöke és Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye is. Szekeres Imre, a honvédelmi tárca vezetője beszédében legendás hősnek nevezte az egykori honvédelmi minisztert, és úgy fogalmazott: az 1956-os forradalom eseményei valamennyi katonát kérdések és válaszok elé állították; Maléter Pált a forradalom válaszai meggyőzték. 

Az MSZP keddi közleményében azt írta: Nagy Imre emléke az egész nemzeté, de életműve a baloldalnak külön tanulságokat is kínál. 
 
A Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, Lukács Tamás KDNP-s országgyűlési képviselő és Koszorús László, a Fidesz elnöki stábjának helyettes vezetője délelőtt koszorút helyezett el Nagy Imre sírjánál az Új köztemetőben, és az 1956-os emlékműnél is.
 
Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke a Nemzeti Fórum Egyesület Kölcsey Körének kedd esti megemlékezésén azt mondta: Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén, 1989. június 16-án megszületett a nyugodt erő.
 
Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke a Nagy Imre újratemetése című, a Konrad Adenauer Alapítvánnyal közösen rendezett konferencián kiemelte: le kell leplezni a rendszerváltozás hamis mítoszát. Nagy Imre újratemetése sem úri, sem elvtársi gesztus nem volt, a kényszernek engedve, a nép által kikényszerített temetés volt - fogalmazott. Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke ugyanitt közölte: demokráciát, polgári társadalmat építeni azokkal, akik a kommunista rendszert kiépítették, fenntartották, működtették, nem lehet.
 
Sokan rótták le kegyeletüket virágokkal, gyertyagyújtással a mártírok emléke előtt kedden, az újratemetés évfordulóján a fővárosi ötvenhatos emlékhelyeken.
 
Nagy Imre miniszterelnök és vádlott-társai, Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere és Gimes Miklós újságíró halálos ítéletét 1958. június 16-án hajtották végre. A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg. Az 1989. június 16-i újratemetés a rendszerváltás jelképes eseménye lett.
 
Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, egykori 56-os államminisztert, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet, Nagy Imre egykori titkárságvezetőjét 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól.


Mandur László, az Országgyűlés alelnöke koszorút helyez el Maléter Pál szobránál, amikor felavatták az emlékművet a Maléter Pál laktanyában. MTI Fotó: Beliczay László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!