Hírek

2009.06.04. 06:29

Nincs többé akadály: huszonnégymillió forintból újult meg a bölcsőde

Szombathely - Pályázati pénz felhasználásával akadálymentesítették a Napraforgó Módszertani Bölcsődét. Tegnap délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a korszerűsített épületet.

Varga Nóra

Sebestyén Bianka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője elmondta, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán nyertek pénzt az intézmény korszerűsítésére. A bölcsőde fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése valósult meg 24 millió forintból. A negyvenszázalékos önrészt, tízmillió forintot a szombathelyi önkormányzat állta. Október végén kezdődtek a kivitelezési munkák, s március végén fejeződtek be. 

Ez alatt a néhány hónap alatt az intézmény folyamatosan fogadta a kicsiket. Arra a kivitelező figyelt, hogy altatási időben ők is csendben legyenek , és a nagyobb rom- bolással járó munkákat a hétvégékre és a téli szünetre időzítették. A bölcsőde szolgáltatásai a felújítás után a vakok és gyengénlátók, a siketek és nagyothallók és a mozgássérültek számára is elérhetők. Az akadálymentesítés nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is könnyebbséget jelent.

A Napraforgó Bölcsődébe 98 apróság jár. A felújítás során lifttel kötötték össze a két szintet. Az emeleti csoportszobához menekülőrámpát szereltek fel. Az épületben egy akadálymentesített mellékhelyiséget is kialakítottak. A folyosókra vezetősávokat, illetve mélynyomással és Braille-írással ellátott táblákat és piktogramokat helyeztek, hogy a sérült emberek tájékozódását segítsék. A vezetői irodába indukciós hurkot szereltek fel, hogy a hallásukban sérültekkel is tudjanak megfelelően kommunikálni a bölcsődei dolgozók. A bejárati ajtót és 12 beltéri ajtót is kicseréltek a projekt során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!