Hírek

2009.06.17. 02:29

Pénz óvodák, iskolák, bölcsődék felújítására

Megyei körkép - A kormány, hasonlóan a tavalyi évhez, az idén is fontosnak tartja a fejlesztési pályázatok folytatását. Vas megye több mint 235 millió forintos segítséget kapott.A támogatásból bölcsődék, óvodák és általános iskolák korszerűsödnek, újulnak meg

Varga Nóra

Az infrastrukturális fejlesztések támogatására kiírt pályázatok célja, hogy az önkormányzatok, intézményi társulások, illetve többcélú kistérségi társulások által fenntartott bölcsődékbe és közoktatási intézményekbe járó gyermekek, tanulók ellátása minél magasabb szinten történjen. E források révén a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók is egyenlő esélyekkel léphetnek tovább az iskolarendszerben. Varga Zoltán önkormányzati miniszter a minap döntött a bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére, valamint közösségi buszok beszerzésére kiírt pályázatok támogatásáról. Vas megyének több mint 235 millió forint jut az országosan felhasználható 4,1 milliárd forintból.

Bölcsődei infrastruktúra fejlesztésre két település - Körmend 15,5 millió, Szombathely 6 millió - közel 22 millió forint támogatást nyert el.

Óvodafejlesztésre Bő 4 millió, Egyházadrádóc 7,2 millió, Ikervár 10 millió, Kemenesmagasi 8,3 millió, Magyarlak 13, 1 millió, Őriszentpéter 8 millió, Rábapaty 4 millió, Sárvár 6,2 millió, Torony 8,4 millió, Vasszécseny 7,2 millió, a Szentgotthárd Város Térsége Többcélú Kistérségi Társulás 22 millió forint támogatást kapott.

Általános iskolai fejlesztésre Celldömölk 18,6 millió, Csákánydoroszló 20 millió, Gérce 4 millió, Győrvár 3,1 millió, Ják 10 millió, Rábapaty 4 millió, Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás 8,6 millió és Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás 12,9 millió forint támogatáshoz jutott. Közösségi busz beszerzéséhez a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás 22,4 millió, a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulás pedig 11,2 millió forint segítségben részesült.

Szabó Béla, Ikervár polgármestere elmondta, Ikervár, mint gesztor önkormányzat nyerte el a 10 millió forintot. Az ÁMK-nak hat tagóvodája és négy tagiskolája van, ezek közül a csényei és a pecöli intézmények szépülnek meg. Pecöl hatmillió forint támogatáshoz jutott, világítás-, vizesblokk- és fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere történik meg az óvodában. A csényei óvodában a vizesblokkokat és a fűtést korszerűsítik a négymillió forint pályázati pénzből.

A csákánydoroszlói alsó tagozatos iskolát 20 millió forint pályázati támogatásból teszik rendbe, a palatetőt cserépre cserélik, mivel beázik az intézmény, új ajtókat és ablakokat kap az épület, ha belefér a költségvetésbe, akkor kívülről hőszigetelik az alsó tagozatos iskolát.

A 2009. évi költségvetési törvény 4,1 milliárd fortot biztosít fejlesztési pályázatokra. Az európai uniós támogatások nem jelentenek megoldási lehetőséget valamennyi óvoda és iskola felújítására, fejlesztésére, ezért döntött úgy a kormány, hogy támogatja az EU által figyelmen kívül hagyott, 20 millió fort alatti fejlesztéseket.  A magyar államkcstárhoz 1323 pályázat érkezett, összesen 23,3 milliárd forint értékben. Ebben az évben 45 bölcsőde, 186 óvoda, 107 általános iskola újul meg országszerte. A miszteri döntés értelmében Vas megyében több mint 235 millió forint jut fejlesztésekre. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!