Hírek

2009.06.17. 02:27

Sokba kerülhet a parlagfűirtás elmulasztása

Megyei körkép - Június végéig meg kell akadályozni a parlagfű virágzását. Júliustól akár ötmillió forintra is megbüntethetik azt, aki nem irtotta ki a parlagfüvet a saját területén.

Bajdó Bettina

A parlagfű elleni védekezés a földtulajdonos, illetve a földhasználó, termelő kötelezettsége. A növényvédelmi előírások szerint már a virágbimbó kialakulását is meg kell akadályozni június 30-áig, s ezt az állapotot fenn kell tartani. A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka júliusban, a virágpor szóródása július végén és augusztusban történik - áll a törvényben. A védekezés legegyszerűbb módja a kaszálás vagy a vegyszeres gyomirtás, s ez azért fontos, hogy a rendkívül allergén pollenek ne kerüljenek a levegőbe. Húszezer forinttól ötmillió forintig terjedő növényvédelmi bírsággal sújtható az, aki a parlagfű-mentesítésre vonatkozó kötelezettségének nem tesz önként eleget. Továbbá meg kell térí- tenie a hatósági védekezés teljes költségét is, ami akár több tízezer forint is lehet hektáronként. Azt, hogy egyes esetekben mekkora bírságot szabhatnak ki, külön kormányrendelet határozza meg.

 

Dr. Káldy János, a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy tavaly Vas megyében 246 esetben bírságoltak, összesen 17,5 millió forintot fizettettek a szabálytalankodókkal. Közérdekű védekezést 73 esetben rendeltek el.

 

A Tegyünk rendet a környezetünkben! akciónk során illegális szemétlerakók után kutattunk a megyében. Jövő hónaptól ismét olvasónk segítségét kérjük, hogy rábukkanjunk a parlagfűvel borított területekre. A hatóságok segítségét kérjük majd, hogy a parlagfűvel borított területek tulajdonosai védekezzenek az allergiát okozó növény ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!