Hírek

2009.06.10. 02:28

Szántóföldi szeméthalom

Nick - Tegnap újabb illegális szemétlerakónál jártunk. A szántóföldön rengeteg hulladékot találtunk, a szemét gazdája viszont nincs meg.

Bajdó Bettina

Vörös János helyi lakos olvasta a Tegyünk rendet a környezeünkben! elnevezésű akciónk felhívását, melyben arra kértük olvasóinkat, írják meg nekünk, mely illegális szemétlerakóról van tudomásuk. Nicki olvasónk tegnap délelőtt saját földjére vitt el minket.

- Kárpótlásként kaptuk a földet a nicki gát melletti részen, szántóföldként jegyezték be a területet - meséli János. - Az első évben nem is volt gond, lucernával beültettük a területet, majd lekaszáltuk. A bajok a következő évben kezdődtek. Egyszer, amikor kimentünk a telekre, azt láttuk, hogy telehordták építési törmelékkel. Semmit nem tudtunk addig kezdeni a földdel, míg el nem vitettük a szemetet.

János hozzáteszi, hogy akkor körbekerítette a telket, s kitett egy táblát is, melyen felhívta a figyelmet arra, hogy ne oda hordják a szemetet. Ám a felirat egy héttel később már nem volt a helyén.

- A környéken élők ide hordanak mindenféle hulladékot - folytatja olvasónk. - Vannak itt hűtők, biciklivázak, vödrök, televíziók, építési törmelék. Egyszerűen nem lehet megművelni a földet, mert gép csak akkor mehet rá a területre, ha eltűnik a szemét. Én munkanélküli vagyok, hamarosan nyugdíjba megyek, a rengeteg hulladék elszállíttatása pedig több száz ezer forintba kerülne. Nekem nincs erre pénzem, ráadásul ez nem is az én szemetem.

Vörös János többször is járt már a jegyzőnél, hogy segítséget kérjen, de nem járt sok sikerrel. Ha ugyanis nincs meg a hulladék tulajdonosa, az, aki lerakta a szemetet, akkor a terület gazdájának kell állnia az elszállíttatás költségeit. Csupán annyit ajánlottak neki, hogy kerítse körbe a területet, hogy ne tudják mások odavinni a szemetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!