Hírek

2009.06.17. 02:25

Szudáni napok Körmenden: Hameed doktor a híd szerepében

Körmend - Hagyománnyá vált a Szudáni napok rendezvénysorozat a városban. Egyedülálló jelenségről van szó, hiszen az afrikai ország diplomáciai szinten nincs jelen nálunk. Ezen is szeretne változtani a főszervező, dr. Abdel Hameed.

Kozma Gábor

Nemrég ötödszörre rendezték meg a Szudáni napokat Körmenden, azzal a fő gondolattal, hogy közelebb hozzák az afrikai országot hazánkhoz. Mint korábban, most is a távoli ország ezerszínű kultúrája, szokásai, művészete és néptánca jelent meg a Kulturális Központ gondozásában. Az intézmény jó partner, és a város is befogadta az eseményt , mondta el az ismert körmendi gyermekorvos, a Szudáni napok kitalálója és főszervezője, dr. Abdel Hameed. Aki szerint itt az ideje a diplomáciai kapcsolatok felvételének a két ország között. És ebben a körmendi rendezvény, ennek szellemisége sokat segíthet. A nyolcvanas években szűnt meg a nagyköveti szintű kapcsolat a két ország között, politikai okokból. Kádárék az akkori Szudánt antikommunistának ítélték, és a kairói követséggel bízták meg a szudáni képviseletüket. Ma is innét látják el az ügyeket, itt kell intézkedni, ha valaki például szudáni vízu-mot kér. Nehézkes így, bonyolítja az utazásokat. Az afrikai ország esetében pedig a bécsi követség illetékes , mondta el Hameed úr.

Szudán, a doktor szerint, kiváló lehetőségeket rejt a magyarok számára. Válságban minden kitörési pont felértékelődik, mérlegelni kell. Szülőhazám gazdag olajban, gázban, az őserdőtől a tengerig mindent kínál. Rendszere stabil, államformája köztársaság. Területe 2,5 millió négyzetkilométer, és 35 milliónyian lakják. El tudnám képzelni az együttműködést a turizmusban, aztán az energetikában, a közlekedésben. A Nílus gátja Maravinál csúcstartó, ez a legnagyobb ilyen jellegű építmény Afrikában. Kiváló turisztikai lehetőségeket rejt. Csak élni kellene vele, ehhez viszont diplomáciai kapcsolat szükséges.

Ezt erősítette meg a Szudán Köztársaság bécsi nagykövete, Mahmud Hassan Elamin is. Körmenden jártamban azt tapasztaltam, hogy ez egy igen kedves város, kedves nép. Bebes polgármester úr szép beszédet mondott, és remélem, nem csak az ő érdeklődését sikerült felkeltenünk országom iránt. Külön köszönettel tartozunk Hameed doktor úrnak, aki igen sokat tett népünk magyarországi megismertetéséért, a kapcsolatok erősítéséért. Nem hivatalosan azt mondhatnám, hogy ő a mi konzulunk, hiszen ha minket érintő magyar ügy akad, akkor segít a kapcsolatok felvételében. Szudán bécsi nagykövete lapunknak elmondta, hogy különösen az energetikai ipar fejlődik lendületesen országában. Jelentős tartalékaink vannak olajból és földgázból, a nílusi gát révén nagy mennyiségű áramot nyerünk. Elképzelhető, hogy magyar vállalkozók, cégek is beruházzanak országunkban , fogalmazott.

A körmendi orvos szerint itt az ideje, hogy azon a hídon, amit már évek óta építget barátaival a szudáni napok révén, most már át is keljünk. Minden jel arra utal, hogy Magyarország jól jár, ha a hozzá képest jóval nagyobb Szudánnal barátkozik, megismeri és kiépíti hídfőit. Ehhez az kell, hogy a diplomáciai kapcsolatokat nagyköveti szintre emelje a két állam. Erre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy a hídon most már tényleg át kell menni, így Hameed doktor. Hozzátette: ma is akad olyan fiatalember Körmenden, aki minden évben felkeresi Afrika ékkövét. Ott is a Vörös- tengert, búvárkodni. És a rendezvény jövője? Nem kétséges, hogy folytatjuk. Részemről azt szeretném elérni, hogy a kiállítások eddigi szerkezete változzon, újabb érdekességek kapjanak teret. Ennek persze anyagi korlátai lehetnek, de aki támogat, az mostantól már egy közös ügyet támogat. A város vezetésének bizalma törekvéseink iránt egyértelmű, ők is érdekeltek a kapcsolatok erősítésében.

Hameed doktor az ismert riporter, Frei Tamás révén országosan is ismertté vált. A tévés Szudánban forgatott, és igénybe vette a doktor segítségét. A doktor elmondta, hogy voltak izgalmas pillanatok; a trópus, más oldalról a Szahara mindig tartogat meglepetéseket. Frei úr jól bírta a gyűrődést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!