Hírek

2009.06.24. 02:26

Várkerti boszorkányok

Körmend - Boszorkányportyára, főzőversenyre és máglyagyújtásra várták az érdeklődőket Szent Iván éjjelén. Az időjárás némiképp átírta a programokat.

Bajdó Bettina

Szombat délben a Kastély kuktája elnevezésű főzőversennyel vették volna kezdetüket a Szent Iván-éji programok, azonban az eső miatt elmaradt a megmérettetés. A helyi fúvósok, élükön Kolozár Györggyel azonban úgy döntöttek, hogy ha már elővették a halat és a felszerelést, finom főzetükkel megvendégelik a mulatságra érkezőket. Bár főzőverseny nem volt, a Kastély kuktája vándorserleg gazdára talált, egy évig Kolozár György büszkélkedhet a címmel.

Este fél hétre elállt az eső, így a programok zavartalanul folytatódhattak. A Cavallo Galériában Hét év a régióban címmel kiállítás nyílt a Régió Hagyományőrző, Kulturális és Sport Egyesület gyűjteményéből. A falakon íjak, a vitrinekben használati tárgyak, a galéria közepén pedig egy berendezett jurta várta az érdeklődőket. Este héttől Halmy György Kezdődik a medvetor című filmjét vetítették, majd a KASZT társulata is bemutatkozott, népszerű musicalekből adtak ízelítőt. Fél kilenctől a Bóbita Bábcsoport boszorkányos előadását nézhette meg a közönség, este kilenckor pedig meggyújtották a vár udvarán a máglyát. Megtudhattuk, hogy a régi hiedelmek szerint ezen az éjszakán bármi megtörténhet, s a kívánságok is teljesülhetnek. A kastély udvarán a tűz fényének erejével az ártó szellemeket messzire űzték el. A boszorkányos portya tíz órakor vette kezdetét, a játékos vetélkedő több helyszínen zajlott. Közel százan vetélkedtek a Rába partján, a kastélyban és a Várkertben. Éjszakára a múzeum is kinyitotta kapuit, ingyenes tárlatvezetések várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!