Hírek

2009.07.01. 02:28

A Támasz az idős embereknek nyújt támaszt

Térségi körkép - A Támasz Alapszolgáltatási Intézmény létrehozását alapos munka előzte meg. Nagy szükség van rá: egyre több az idős ember. A szociális szféra óriási kihívás előtt áll.

Kozma Gábor

- Közös célként fogalmazták meg a kistérség önkormányzatai a falvakban, kisvárosokban élő családok és ezen belül a társadalmi kirekesztettséggel leginkább fenyegetett rétegek, csoportok (idősek, fogyatékosok, veszélyeztetett gyermekek) életminőségének fejlesztését rövid és hosszú távon - mondja Laczó László magyarszombatfai polgármester, kistérségi vezető.

- Ennek érdekében elindult egy összefogás az őriszentpéteri és zalaegerszegi kistérségben. Az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás területén az egységes szociális ellátás terve 2006-ban került szóba. A társulás önkormányzatai a kezdetektől fogva támogatják a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény létrehozását, hiszen magas minőségi szolgáltatásokhoz jutottak az eltelt időszakban. Aztán két évvel ezelőtt a társulás területén elindult a szociális és gyermekjóléti feladatellátás Zalalövő központtal, intézményfenntartó társulás keretében. A polgárok a gyermekjóléti szolgálat, családsegítés, házi segítségnyújtás, nappali ellátáshoz való hozzáférés és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatásokat vehetik igénybe a lenti Kolping Gondozási Központ együttműködésével - mondta el Laczó László.

Idén január 1-jétől határozatlan időre a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Támasz Alapszolgáltatási Intézmény látja el a települési önkormányzatok szociális alap- és gyermekjóléti feladatait. A Támasz tényleg támasz a bajban, a zalai és őrségi aprófalvak lakosainak hatékony, korszerű, helyben hozzáférhető, a törvényi előírásoknak megfelelő szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat nyújt.

- A Támasz 135 felkészült, szociálisan elkötelezett, szakképzett alkalmazottja révén segít. Az őriszentpéteri kistérség területén jelenleg 13 szociális gondozó és három családgondozó dolgozik. Cél a kistérség területén a nappali ellátás kialakítása és a szolgáltatások további fejlesztése. Úgy véljük, a Támasz biztonságot nyújt az idős, egyedül élő emberek és rászoruló családok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!