Hírek

2009.07.22. 02:25

Bemutatkozik az őrségi falu

Magyarszombatfa - Fazekasok földjén címmel ezer példányban megjelent az őrségi település értékeit bemutató kiadvány. A Nemzetközi Fazekas Találkozón mutatták be a füzetet.

Varga Nóra

- 2000-ben többéves gyűjtőmunka után egy helytörténeti anyag jelent meg Magyarszombatfáról, ez volt a mostani kiadvány elődje - tudtuk meg Laczó Lászlótól, a település polgármesterétől. - Az azóta eltelt közel egy évtized alatt egy sor változás történt nálunk, ez indokolta, hogy ismét bemutassuk Magyarszombatfa értékeit, a hagyományokat, a szokásokat: a keresztelőt, az esküvőt, a halottak búcsúztatását, a közös munkához és a jeles napok-hoz kötődő tradíciókat. A településen működő vállalkozók is helyet kaptak a nyomtatványban, hiszen ők is részesei a falu életének, és amit tesznek, alkotnak, az nem-csak a saját boldogulásuk, hanem a település szempontjából is fontos.

A kiadványban részletesen olvasható a falu és a fazekasság története, a címert is megismerheti az olvasó, illetve túraútvonalakat ajánlanak a kirándulni vágyóknak. Szólnak a gerencsérdinasztiákról, valamint a helyi civil szervezetek tevékenysége sem maradhatott ki a kiadványból. A magyarszombatfai nagyrendezvényeket is tartalmazza a nemrég megjelent füzet. A fejezetek között szerepel a természetes környezet bemutatása is.

- Az őriszentpéteri teleház munkatársainak hála, színes, beszédes fotókkal sikerült tarkítani a településünkről szóló kiadványt - emelte ki a polgármester. - Külön öröm számomra, hogy a század elején élt fazekasokról és régi edényekről is sikerült felvételeket beszerezni és megjelentetni a kötetben. Ezer darab jelent meg a falu értékeit felsoroló füzetből, egyelőre ennyire futotta a pénzünkből, de ha lesz rá forrás, akkor szeretnénk további példányokat is nyomtattatni belőle. A fazekasnapokon minden helyi háztartás kapott belőle. A Fazekasok földjén című kiadvány a fazekasháznál beszerezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!