Hírek

2009.07.15. 02:29

Celli kórház: cél a nullszaldó

Celldömölk - Fodor Péter Pál önkormányzati biztos szerint a nullszaldós működés reális cél a kórház esetében. Míg ő az adósságállomány lefaragásán munkálkodik, keresik az új igazgatót.

Nagy Ildikó

Fodor Péter Pál önkormányzati biztosként próbálja racionalizálni a kórház működését, és stabilizálni pénzügyi helyzetét. A szakember 36 éve dolgozik az egészségügyben, a  fővárosi Szent István Kórház gazdasági igazgatójaként  az intézmény 800 millió forintos  adósságát is sikerült lefaragnia.  Most is optimista

A mintegy 200 millió forintos adósságállományt felhalmozó Kemenesaljai Egyesített Kórház pénzügyi helyzetének stabilizálásán május óta önkormányzati biztos munkálkodik, Fodor Péter Pál személyében. Az ő beszámolójával kezdődött a hétfői rendkívüli testületi ülés.

- Korrekt környezet, fiatal, tettre kész egészségügyi dolgozókból álló csapat, a kórházért teljes mellszélességgel kiálló önkormányzat és lakosság - e rövid, de lényegretörő helyzetelemzéssel kezdte beszámolóját Fodor Péter Pál, aki szerint minden adott ahhoz, hogy a celldömölki kórház hosszabb távon stabil intézménnyé váljon.

A diagnózis már megvan, a terápia célja pedig nem más, mint az adósságállomány csökkentése. Az önkormányzati biztos hangsúlyozta: a tetemes adósságállomány két, két és fél év alatt halmozódott fel, így a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez is idő kell. A képviselők azt mindenesetre biztató jelként értékelhették, hogy az intézmény tartozása mára 178 millió forintra csökkent.

- A nullaszaldós működés a cél, és ez az állapot elérhető. Még akkor is, ha a kórházak finanszírozási rendszerét jelenleg drámainak értékelhetjük - mondta Fodor Péter Pál.

A kórház jövőbeni működését illetően a biztos arról beszélt, hogy a közalkalmazotti rendszerek ideje lejárt, így célszerűbb lenne, ha az intézmény gazdasági társaság formájában működne. A képviselők megnyugtatására azonban azt is hozzátette, hogy a működtetést csakis egy száz százalékban önkormányzati tulajdonban levő gazdasági társaság formájában tudja elképzelni. Méghozzá úgy, hogy az egészségügyi szolgáltatás irányítását különválasztaná a vagyongazdálkodástól.

- Ha ennyire rendben van minden, akkor vajon miért nem vonzó a celldömölki kórház? - tette fel a kérdést dr. Fonyó Roberta képviselő, utalva arra a tényre, hogy a Kemenesaljai Egyesített Kórház igazgatói állására mindössze két érvényes pályázat érkezett, ráadásul a napokban mindkét jelentkező visszavonta pályázatát. Fodor Péter Pál szerint a jelentkezők - érzékelve az intézmény pénzügyi helyzetét - nem akartak hazardírozni.

A testület zárt ülésen tárgyalta a témát, és végül abban állapodtak meg a képviselők, hogy új pályázatot írnak ki, méghozzá az eddigieknél lazább követelményekkel. Immár orvostudományi egyetemi végzettség is elegendő lesz ahhoz, hogy a jelentkező - kedvező elbírálás esetén - elnyerje az állást. A korábban alapkövetelményként feltüntetett egészségügyi menedzsment szakképesítés azonban továbbra is előnyt jelent az értékelésnél.

Fodor Péter Pál önkormányzati biztosként próbálja racionalizálni a kórház működését, és stabilizálni pénzügyi helyzetét. A szakember 36 éve dolgozik az egészségügyben, a fővárosi Szent István Kórház gazdasági igazgatójaként az intézmény 800 millió forintos adósságát is sikerült lefaragnia. Most is optimista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!